mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Balonarea (meteorismul)

Balonarea (meteorismul)







Balonarea sau meteorismul sunt o ingramadire excesiva de gaze, in stomac sau in intestine. Eructatule (ragaieli) pot evacua gazele din stomac, in timp ce acelea din intestine sunt eliminate prin rect. Gazele stomacale sunt, in general, aer inghitit cand mancam repede, cand galgaim un lichid sau sunt produse de bauturi acidulate. Compozitia lui este, in general, aceeasi cu a aerului atmosferic - 78% azot si 21% oxigen. Gazul intestinal este produs prin fermentatia amidonului si putrefactia proteinelor. Daca o cantitate excesiva de hrana nedigerata ajunge in colon, bacteriile din colon produc gaze.


Tractul gastro-intestinal contine, in mod normal, aproximativ 90 grame de gaz. Fermentatia poate spori aceasta cantitate la aproape un kilogram, inducand simptomele dilatatiei abdominale. Aproape 90% din gazele formate in intestin vin din descompunerea zaharurilor, amidonului, celulozei (glucide nedigerabile) si ramasitei proteinice. Metanul este produs de o treime dintre persoanele de varsta adulta, ca o trasatura de familie, prin actiune bactenana. Nu depinde de produsele alimentare exogene. Dioxi-dul de carbon si hidrogenul sunt gazele principale gasite la fermentarea zaharurilor si amidonului.
TRATAMENT
1. incercati sa mestecati incet, cu gura inchisa. Nu vorbiti in timp ce mestecati. Saliva trebuie sa fie bine amestecata cu alimentele, pentru ca ea contine substante care incep digestia hranei.
. Exercitii usoare, cum ar fi plimbarea dupa masa, stimuleaza peristaltismul intestinal. Daca ne intindem, dupa mese, sau ne asezam intr-un fotoliu comod, vom impiedica penstaltismul, ajutand producerea fermentatiei si putrefactiei. Eructatia normala a gazelor stomacale poate fi, de asemenea, impiedicata daca ne intindem la orizontala, dupa ce terminam masa.
. Carbunele activat absoarbe gazele. Dupa cum este cunoscut, indienii nord-americam au folosit carbunele pentru durerile cauzate de balonari. S-au dat mese usoare,\'mese care produc gaze si mese care produc gaze impreuna cu capsule de carbune activat unui numar de treizeci de voluntari. Au fost rugati sa inregistreze ce durata si ce intensitate au prezentat dupa fiecare tip de masa luata in studiu. Voluntarii au constatat ca mesele "gazoase\" au produs de sase pana la sapte ori mai multe gaze decat cele usoare sau gazoase cu carbune.
. Laxatile pot inrautati situatia prin "grabirea\" particulelor de hrana nedigerata prin intestin si colon.
\'. Evitati hainele stramte pe corp, in special cingatorile si centurile. Barbatii care poarta bretele au rareori indigestie. Compresia abdomenului agraaza situatia.I. Slujba sedentara si/sau lipsa exercitiului fizic induce starea de trandavie si scade fluxul sanguin abdominal, cauzand o absorbtie defectuoasa a gazelor. Faceti-va zilnic un program regulat de exercitii fizice, in aer liber.
\'. Oamenii care ofteaza inghit adesea aer. Oftatul duce la scaderea presiunii intratoracice si are tendinta de a trage aer in esofag. invatati sa fiti constienti de un astfel de obicei.
8. Evitati folosirea in exces a bauturilor fierbinti. Oamenii care o fac au tendinta de a inspira aer pentru a raci lichidul.
9. Evitati folosirea bauturilor acidulate, berii, sampaniei si alimentelor cu aer ramas in ele (prajituri de tipul buretelui, lapte batut etc).
10. Evitati sa beti apa de la fantani tasnitoare. Atunci cand beti apa dintr-un pahar, incet, este foarte greu sa inghititi aer. Cand beti dintr-o cana, tineti-o aplecata astfel incat buza aplecata sa fie acoperita de fluid. Evitati sa beti din paie sau sticle cu gura ingusta.
11. Mesele trebuie luate intr-o atmosfera de pace, acordandu-ne suficient timp pentru aceasta. Mancand in graba, inghitim mult aer o data cu hrana si, o data cu el, bucati nemestecate din alimente, care nu pot fi digerate corespunzator. Dati aerul afara dupa ce mestecati si inainte de a inghiti.
12. Evitati guma de mestecat si fumatul intrucat acestea duc la cresterea cantitatii de saliva in gura, facandu-ne sa inghitim mult mai frecnt. Aerul este inghitit o data cu saliva.
13. Nu amanati scaunele. Gazele sunt, in mod normal, evacuate in timpul scaunelor si, daca sunt acumulate prin voia noastra, ne vor cauza balonare si dureri.


14. Evitati alimentele cauzatoare de gaze. Laptele este, fara indoiala, primul agent vatamator in aceasta privinta. Un pacient a constatat ca laptele ii cauzeaza producerea gazelor si n-a baut nimic aitceva decat lapte timp de doua zile. A numarat 141 de episoade de meteonsm. Dupa ce a eliminat toate produsele lactate din dieta, meteonsmul a scazut la 25 de episoade pe zi, asadar o imbunatatire considerabila
15. Alimente ca: fasolea, fasolea "navy\", soia, fasolea "lima\", broccoli, conopida, mazarea, varza de Bruxelles, guliile, ridichile, castratii, felina, porumbul, merele, stafidele, bananele, sucul de prune, mustul si sucul de mere au fost toate dodite ca producatoare de gaze. Ceapa si varza contin flavone care inhiba tranzitul intestinal. Legumele, unele fructe si cerealele integrale formeaza, de asemenea, gaze la unele persoane. Si oligozaharidele, rafinoza si stachioza din fasole sunt responsabile de producerea gazelor. Ele sunt compuse din mai multe zaharuri unite prin legaturi care nu pot fi desfacute prin slabele enzime intestinale.
16. O dieta scazuta in grasimi poate fi de ajutor, intrucat ar putea reduce productia duodenala de dioxid de carbon.
17. Evitati eructatiile repetate intrucat acestea fac sa se inghita, de obicei, mai mult aer decat este evacuat.
18. Pacientii, care au tendinta sa inghita aer cand sunt sub stres, pot tine un obiect intre dinti, cum ar fi un creion, pentru a tine
gura deschisa.
19. Ingestia de grau poate aa ca rezultat productia de hidrogen la indivizi sanatosi. Eliminand graul, putem astfel scadea cantitatea de glucide care ajung in colon. Nu toti oamenii au intoleranta la grau, insa merita o incercare de a elimina graul din dieta in cazurile dificile. Painea alba, s-a demonstrat,
froduce gaze. Folositi numai paine integrala, ndulcitorii artificiali, cum ar fi sorbitolul si xylitolul, pot produce gaze.
21. Majoritatea pacientilor au avut gaze dupa ce au consumat usturoi. Usturoiul are, se pare, o actiune sedativa asupra stomacului si intestinelor.
22. Evitati supraalimentatia si astfel ingreunarea sistemului digestiv. Luati mesele conform unui program regulat si nu mancati intre mese pentru a ingadui sistemului digestiv sa se odihneasca.
23. Bautul in timpul meselor dilueaza sucurile gastrice si in acest fel sunt mai putin eficiente. invatati-va sa luati mesele fara bauturi si evitati multa hrana lichida.
24. Multe probleme pe care le am cu cerealele si legumele se pot datora gatirii lor defectuoase. Fierberea prelungita mareste eficienta in dezactivarea particulelor de amidon, facand digestia mai usoara.
25. Nu exista nici o dovada convingatoare ca simeticonul, simplu sau in combinatie, ar fi eficient in tratamentul meteorismu-lui care este asociat si cu tulburari functionale ale tractului gastro-instestinal.
26. Hidratati-va bine. O gura uscata duce la tendinta continua de a inghiti.
27. Ceaiul de anason este excelent pentru gaze, in special la copii, cel de menta poate fi folosit pentru meteorism, iar ceaiul de cimbru a fost, de asemenea, recomandat.
28. Tratament pentru dureri acute provocate de gaze:
a) Presiunea aplicata pe abdomen este adesea folositoare pentru alinarea durerilor provocate de gaze. A sta pe burta, pe o perna, este un remediu obisnuit.
b) O pernita fierbinte, pusa pe abdomen, aduce usurare celor


mai multi pacienti.

c) Leganati-va inapoi si inainte, in pozitia genunchii la piept
(ingenuncheati pe o suprafata tare, puneti pieptul pe podea astfel incat capul sa fie mai jos decat soldurile); acest lucru s-a dodit adesea de ajutor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor