mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Sindromul meniere

Sindromul meniere







Sindromul Meniere (sau boala lui Meniere) este raspunzator pentru circa 5% din toate cazurile de ameteala si pentru 10-l5% din toate cazurile de vertij (senzatia ca "lumea se invarteste\" in jurul tau). Apare, de obicei, ia adulti si consta in episoade recurente de tiuit in urechi (tinnitus), pierdere a auzului si senzatia ca toata camera se invarteste. Pacientii acuza adesea o senzatie de "umplere\" in urechi. Vertijul poate dura ore sau zile, poate sa aiba loc saptamanal sau sa nu se produca zece am de-a randul. 80-90% dintre pacienti au pierdut auzul numai pe o parte. Boala poate progresa pana cand pacientul nu mai aude deloc cu urechea afectata.
Cauza bolii lui Meniere este necunoscuta, insa poate fi legata de o disfunctie a sistemului nervos autonom, care produce constrictiea vaselor de sange care alimenteaza urechea interioara.


Boala lui Meniere afecteaza cel mai adesea femeile in varsta de 50-60 de ani. Instalarea este brusca si fara nici un simptom de avertizare. Miscarea brusca a capului, in timpul unui atac, poate provoca greata si voma. Pot fi miscari bruste, necontrolabile aie ochilor (pe orizontala).
Pacientii spun ca, inainte de aceasta boala, au fost alergici sau au avut rinita si afectiuni ale urechii.
TRATAMENT
1. Pentru a imbunatati circulatia in micile capilare, folositi o dieta fara uleiuri.
2. Fumatul trebuie eliminat pentru ca induce vasospasmul si vasoconstrictia.
3. E bine sa ne cuicam pe partea urechii afectate, ducand astfel la alinarea atacului.
4. Pacientii ar trebui lasati sa se deplaseze dupa placul lor si sa fie protejati de miscarile bruste si de socuri, intrucat acestea agraveaza vertijul.
5. Cei care vorbesc cu persoanele suferind de sindromul Meniere ar trebui sa stea drept in fata lor, astfel incat sa nu fie nevoite sa se intoarca dupa ele.
6. Pacientul sa nu incerce sa citeasca si sa fie protejat de lumina puternica.
7. Mai multe studii au aratat o legatura intre sindromul Meniere si dieta. Dr. Roger Boles, din Departamentul de Otoiarin-gologie de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, apreciaza ca aproape 9 din 10 pacienti cu sindromul Meniere au o stare mult imbunatatita datorita unei diete stricte in ceea ce priveste consumul de sare.
Ceaiurile diuretice, ca acelea din seminte de pepene verde, buchu, brusture si matase de porumb, pot fi de ajutor. Mugurii de sparanghel au actiune diuretica.
Unele cazuri ale bolii lui Meniere se pot datora alergiei alimentare. Dr. Jack Clemis, asociat in otolaringologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Nord-Vestice, a-constatat ca alergiile la lapte, oua, porumb, grau si drojdie sunt, uneori, cauza bolii lui Meniere. Boala se poate ameliora prin eliminarea acestor alimente din dieta. Sugeram o stopare a agentilor alergenici ( Apendicele A) timp de o luna, reintroducand apoi cate un aliment pe saptamana. Daca simptomele reapar, eliminati alimentul in cauza. 10. Dr. William A. Updegraft, directorul Departamentului de Otolaringologie de la spitalul Vassar Brothers din Poughkeep-sie, New York, spune ca o tulburare in meolismul glucozei este cea mai comuna cauza de vertij. El a observat ca variatiile de la normal, in testul de toleranta a glucozei, sunt frecvent insotite de ameteala. Cand nivelele de insulina sunt normale, pacientul are rareori tinnitus, vertij, senzatia de "plin\" in ureche sau pierderea fluctuanta a auzului.


Dr. T. S. Danowski, profesor la Universitatea de Medicina din Pittsburg, a pus la punct un sistem pentru calculul tolerantei la glucoza. El listeaza sumele nivelelor de zahar in sange in timpul postului (pentru o jumatate de ora, o ora si doua ore. Daca suma este sub 500 mg/100 ml nu exista diabet si vertijul este rar; o suma intre 500 si 800 mg/ 100 ml arata un pre-diabetic sau un diabet chimic. Vertijul este obisnuit intre aceste limite. Un total de peste 800 mg/100 ml indica prezenta diabetului. Un diabet silizat (cu fluctuatie a glucozei mica) rareori produce vertij, dar la fluctuatii mari ale nivelelor de glucoza in sange, ameteala este frecventa. Dr. Danowski a administrat pacientilor sai o dieta sanatoasa, si, in afara de numai sase pacienti dintr-un grup de studiu efectuat timp de trei ani si jumatate, nimeni nu a mai avut ameteli. Folosirea programului de refacere a pancreasului va ajuta la normaliza-rea oricaror probleme legate de zaharul din sange.
11. Exercitiul fizic, zilnic, in aer liber, va fi de folos in imbunatatirea circulatiei sanguine in urechea interna.
12. Pentru ca sangele sa nu fie exceside gros, impiedicand circulatia normala, este necesara o hidratare buna.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor