Poliartrita reumatoida este o boala cronica, fara cauze cunoscute. Simptomele includ o
durere a articulatiilor, intepenire, umflare, inrosire, febra, deformari si limitare a miscarilor. De asemenea, pot fi prezente: oboseala, anemia, pierderea in greutate si febra. Este de doua pana la trei ori mai frecventa la femei decat la barbati. Apare cel mai des intre treizeci si cinci si patruzeci si cinci de ani, insa se poate declansa la orice rsta. Stresul, fizic sau nervos, este adesea asociat cu instalarea bolii, la fel si expunerea organismului la riscuri de situatie, munca in exces sau
infectiile acute. Cam cinci milioane de oameni au poliartrita reumatoida in Statele Unite.
Unii pacienti au numai o perioada scurta de boala, care dureaza numai cate luni, urmata de luni sau chiar am de remismne. Exista si cazuri de remisiune permanenta. Probabilitatea remi-siunii este mai mare la inceputul bolii. Fiecare criza pare sa fie mai puternica decat cele precedente.
Instalarea poliartritei reumatoide poate fi precedata de o durere ga, o intepenire a incheieturilor, o pierdere in greutate, amorteala si mancarime a mainilor si picioarelor. Sunt implicate cel mai ades incheieturile mainilor, coatelor, genunchilor si gleznele.In aproape 10 pana la 15% din cazurile de poliartrita reumatoida, boala progreseaza pana la punctul in care pacientul este nevoit sa ramana in pat sau intr-un scaun pe rotile.
TRATAMENT
1. O
dieta saraca in grasimi s-a dovedit binefacatoare pentru pacientii suferind de poliartrita reumatoida.
Dr. Charles Lucas, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Statului Wayne, sustine ca durerile puternice si umflarea severa a incheieturilor sunt practic eliminate printr-o dieta saraca in grasimi, tinuta cu strictete. Cand pacientii au parasit dieta prescrisa, simptomele au reaparut.
2. Postul poate aduce o usurare temporara in cazul poliartritei reumatoide, insa durerile, umflaturile si intepenirea incheieturilor reapar la cate zile de la incetarea postului.
3. S-a descoperit, in anul 1949, o dicta saraca in excitanti aler-genici, folositoare pentru poliartrita reumatoida. Un studiu din 1981 a relet ca 86% dintr-un grup de artritici aveau o manifestare a simptomelor
reumatice ca raspuns la diferitele alergii. Unii pacienti erau sensibili la nu mai putin de zece alimente diferite. Produsele din soia, laptele, ouale,
cafeaua si zaharul erau agentii alergenici cei mai obisnuiti. O incercare de depistare a agentilor alergenici si silirea unei
diete in functie de acestia poate fi benefica.
Dr. R. Shatin din Victoria, Australia, crede ca o predispozitie la poliartrita reumatoida este legata de sensibilitatea fata de glutcn. El arata ca grupurile de oameni care folosesc cantitati mari de grau,
secara si oz in dieta lor, au rate semnificativ mai mari de poliartrita reumatoida.
Solanaceele pot juca un rol important in dezvoltarea poliar-tritei reumatoide. Pentru o discutie despre acestea modulul despre ARTRITA.
4. Este stiut ca multi artritici au anemie, insa mai putin ca aceasta trebuie tratata printr-o dieta bogata in alimente care contin mult fier. O femeie in rsta de 49 de ani a spus ci simptomele sale s-au inrautatit cand si-a administrat sulfat de fier (preparatul cu fier care se foloseste curent pentru anemie). A fost internata si i s-au facut analize preliminare pentru masurarea unor factori cum ar fi durerea la incheieturi si puterea de strangere a mainii. Dupa trei zile de suplimentare pe cale orala, durerea articulara s-a dublat, a crescut perioada de intepenire dimineata (de la 15 minute la o ora) si a scazut puterea de strangere cu 30%.
5. Un studiu efectuat la spitalul Addenbrokes din Cambridge, Anglia, a descoperit ca leziunile articulare pot fi provocate la iepuri dandu-le sa bea lapte de ca.
S-a descoperit ca o pacienta avea crize de artrita, cand consuma lapte si branza. O data cu excluderea lor din dieta, s-a inregistrat si o imbunatatire considerabila a sanatatii ei. La trei saptamani de la eliminarea acestor alimente din dieta, ea a inceput sa se simta mai bine, intepenirea de dimineata a disparut dupa o vreme complet, iar inflamatia a disparut aproape cu desarsire. Odata, intamplator, ea a consumat din neatentie produse
lactate si simptomele i-au revenit in 12 ore. Un studiu extrem de interesant privind legatura dintre lapte si poliartrita reumatoida, ne-a parvenit din Stockholm, Suedia. Nanna Srtz, de la Institutul de Cercetare "Regele Gustav al V-lea\", sustine ca o infectie sta la baza producerii poliartritei reumatoide - aceasta fiind o cauza primara - si agentul infec-tios se afla in lapte. Diplostreptococul agalactiae (DSA) poate fi recoltat din nasofaringe la 75-80 % din pacientii cu poliartrita reumatoida, in atie cu numai 20% din persoanele suferind de alte boli sau persoanele sanatoase. DSA este foarte rezistent la fierbere si poate supravietui temperaturii de pasteurizare. DSA a fost gasit in toate tipurile de lapte din Suedia care au fost supuse analizei.
6. Faptul ca poliartrita reumatoida poate fi virala la origine, este de asemenea sugestiv, prin aceea ca in perioada de cinci am dinaintea instalarii poliartritei reumatoide, pacientii au fost in prezenta unor caini, pisici, pasari sau animale bolnave, intr-o proportie mult mai mare decat un grup de control.
7. Un grup de artritici a fost tratat printr-o dieta formata din fructe si legume crude timp de doua saptamani, lucru care a dus la inregistrarea unor rezultate multumitoare. Dupa aceasta perioada, hrana gatita a fost reintrodusa fara oprirea imbunatatirii starii pacientilor. Nu s-a adaugat deloc sare alimentelor servite, fie crude, fie gatite, masa de masa fiind servite proaspete.
8. Exercitiul fizic este cel mai important element, chiar unicul, din programul de terapie fizica in poliartrita reumatoida. El ajuta la mentinerea nivelelor optime de functionare, previne si corecteaza diformitatile, tine durerea sub limite rezonabile si intareste muschii slabiti. Exercitiul poate inlatura complet durerile; imobilizarea continua poate duce la cresterea durerilor.
Echilibrul corect dintre odihna si exercitiu este esential, intrucat activitatea in exces poate duce la inflamarea incheieturilor afectate. Oboseala este un simptom obisnuit si toleranta la exercitiile fizice trebuie sa fie eluata cu grija. Pacientul poate avea dureri dupa o scurta perioada de exercitiu, insa durerea care persista mai multe ore dupa incetarea exercitiului poate indica faptul ci s-a depasit limita de toleranta.
Un sistem greutate-scripete poate fi folosit pentru coate si umeri; mersul pe bicicleta duce la cresterea mobilitatii coapselor si genunchilor.
Urmatoarele exercitii simple trebuie efectuate zilnic. Faceti la inceput fiecare exercitiu de cate cinci ori, urmand sa cresteti, pe masura ce impingeti pragul tolerantei:
. Faceti degetele pumn, apoi deschideti-le.
. Rotiti incheieturile de la maini in cerc complet.
. indoiti si indreptati bratele.
. Ridicati mana la umar, apoi indreptati bratul pe langa corp.
. Ridicau mana la umar, apoi intindeti bratul in fata,
. indoiti si intindeti la Soc picioarele.
. Stand intins pe spate ridicati, pe rand, cate un picior.
. Stand intins cu fata in jos, ridicati, pe rand, cate un picior.
. in aceeasi pozitie, ridicati capul si umerii.
. Ridicati si coborati picioarele, asezandu-le la marginea patului.
Exercitiile pot fi si mai eficiente daca sunt precedate de aplicare a caldurii. Ele trebuie executate incet, mi brusc.
9. Odihna la pat este importanta in poliartrita reumatoida acuta. Cu cat boala este mai acuta sau cu cat numarul de incheieturi afectate este mai mare, cu atat este mai binefacatoare odihna. Repaosul complet la pat are efect antiinflamator. Doua-trei ore de odihna, in cursul zilei, sunt indicate in cazul unei
artrite usoare. Patul trebuie sa fie tare pentru ca odihna sa aiba un efect bun si pacientul trebuie sa aiba o pozitie corecta. Sa nu fie puse perne sub genunchi, deoarece aceasta pozitie da contractii ale genunchilor, prin flexiune. Pentru ca pacientul sa nu aiba contractii de flexiune ale soldurilor, puneti-l sa stea cu fata in jos cate 30 de minute de doua-trei ori pe zi. E mai bine sa nu se foloseasca perna, dar, daca pacientul insista, folositi numai o pernita sau un prosop indoit. O pernita pusa sub glezne, are ca efect intinderea genunchilor. Pot fi puse pernite sau prosoape impaturite sub coate sau incheieturile mainilor pentru a indrepta bratele. Mainile sa fie pozitionate cu palmele in sus.
10. Pacientii supraponderali trebuie sa scada in greutate, pentru a reduce presiunea asupra incheieturilor.
11. Lucrati pastrand tot timpui o pozitie corecta. Durerile si infla-matia incurajeaza o pozitie anormala, care duce la plasarea unei greutati crescute asupra muschilor.
12. Manusile de nylon, supraelastic, purtate noaptea ajuta la mentinerea caldurii mainilor si la usurarea simptomelor de amorteala a degetelor sau de furnicaturi.
13. O patura electrica noaptea, poate duce la scaderea intepenirii de dimineata. Un numar de pacienti au marturisit ca au ajuns la acelasi rezultat folosind un sac de dormit.
14. O baie calda sau un dus cald dimineata reduc intepenirea articulara.
15. Aplicatiile umede, fierbinti, timp de 15 pana la 30 de minute, de doua ori pe zi, reduc
spasmul muscular si intepenirea. Sunt binefacatoare, daca sunt aplicate cu putin timp inaintea perioadelor de exercitiu fizic. Un dus fierbinte este adesea binefacator. Caldura face tendoanele mai flexibile si, pnntr-un mecanism necunoscut, scade temperatura fluidului sinovial. Umezeala fierbinte penetreaza in tesuturi ce mai bine ca fierbinteala uscata, insa corpul tolereaza mai bine lorile mai mari ale acesteia din urma.
Cand o incheietura este inflamata acut, prezentand inrosiri si umflaturi, impachetarile cu gheata vor reduce umflarea si durerea, ajutand la resilirea functionala. Gheata pisata, pusa intr-o punga de plastic, asezata deasupra incheieturii, aduce adesea o usurare uluitor de rapida.
16. Exercitiile de respiratie adanca ajuta pacientii suferinzi de poliartrita reumatoida.
17. Masajul poate usura durerea si spasmele musculare. Nu masati incheieturile vizibil inflamate, intrucat
masajul poate agra inflamatia. Masajul trebuie efectuat asupra muschilor care inconjoara incheietura, nu asupra incheieturii.
18. Unii pacienti prefera masaje cu gheata si nu fierbinti.
19. S-a dovedit ca alternarea bailor fierbinti cu baile reci a fost excelenta in cazul poliartntei reumatoide. Cresterea semnificati a fluxului sangvin in incheietura bolna s-a realizat prin aplicatii fierbinti timp de sase minute, urmate de aplicatii reci timp de patru minute.
20. Baile de parafina, asa cum sunt descrise la modulul referitor la guta, sunt, de asemenea, binefacatoare. Baia de parafina ridica temperatura pielii mai repede decat alte metode.
21. S-a constatat ca gelul de aloe vera are succes in tentati de a usura durerile in incheieturile reumatice.