Pietrele la rinichi mai sunt numite si caliculi renali sau uro-litiaza. Pietrele se pot forma oriunde pe tractul urinar, insa rinichiul este locul cel mai comun. Ele riaza ca marime de la un fir de nisip, la o portocala. Pietrele la rinichi apar la cei apartinand decadelor a treia pana la a cincea de rsta si sunt mai des intalnite la barbati decat la femei. In SUA sunt spitalizate din cauza cal-culilor aproximativ 200.000 de persoane anual.
Simptomul cel mai obisnuit al instalarii brutale a unui calcul renal este o
durere ascutita, puternica. Poc fi inregistrate greata, rsaturi, sange in urina, paloare si transpiratie.
Pietrele la rinichi sunt compuse din una sau mai multe din substantele urmatoare: oxalat de calciu, acid uric, fosfatamoniu de magneziu. Pietrele din oxalat de calciu sunt tipul cel mai frecvent intalnit in SUA.
Pietrele din oxalat de calciu pot contine fosfat de calciu. Sindromul alcalic al laptelui si supradozele de vitamina D, produc, dupa cum este binecunoscut, pietre de oxalat de calciu. Pacientii care consuma alcaloizi in exces pot avea pietre din fosfat de calciu. O
dieta bogata in p
urina ( modulul despre guta) poate induce formarea pietrelor din acid uric.
TRATAMENT
Linii directoare in dieta
1. S-a aratat ca o dieta saraca in proteine a fost de ajutor unui grup de pacienti care a avut o recurenta de formare a cal-culilor.
2. Laptele poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Studii efectuate la Universitatea din Chicago au aratat ca atat lac-toza, cat si calciul au fost implicate in formarea de calculi.
3. Deveniti abstinent. Consumui de alcool, s-a aratat, aduce prejudicii aparatului urinar si favorizeaza formarea pietrelor la rinichi.
intrucat o dieta bogata in
glucide simple (zahar) si, posibd, produsele din faina alba pot creste riscul formarii calcuhlor, folositi foarte rar, sau eliminati complet orice indulcitor concentrat, cum ar fi zaharul, mierea, siropul si melasa. Chiar si
cerealele rafinate sunt suspectate (produsele din faina alba,
orez alb etc).
. Carnea duce la cresterea oxalatului din urina si trebuie evitata. Sunt recomandate dietele vegetariene veriile. Riscul de a avea calculi este legat de consumul de proteina animala.
. Trebuie sa se aplice o dieta lipsita de grasimi. Jurnalul Britanic de Urologie arata, intr-un studiu din 1981, ca procentajul de calorii provenite din grasimi era mai mare la cei care aveau calculi renali.
. Cei care au caiculi oxidati trebuie sa evite alimentele bogate in oxalati, cum ar fi ceaiul, ciocolata, cacaoa, cafeaua, bauturile pe baza de cola, berea, fructele citrice, merele, strugurii, merisoarele, fasolea, rubarba cunoscuta si sub numele de revent, sfecla, andivele, spanacul, migdalele, cartofii dulci, rosiile, bamele, smochinele, agrisele, prunele, coacazele si zmeura.
8. Sosul "Worcestershire\" are o suma de ingrediente care sunt toxice pentru rinichi si se crede ca genereaza pietre la rinichi. Lasati
condimentele deoparte.
9. Taratele date unui grup de 30 de pacienti au redus excretia de calculi in urina la 20 pana la 25% la 22 dintre ei. Cercetatorii cred ca reducerea este suficienta pentru a diminua la jumatate riscul formarii de calculi. Pacientilor li s-au administrat 24 de grame de tarate nerafinate, in doze fractionate, impartite pentru fiecare masa.
Evitati suplimentarile
10. Evitati suplimentarile de vitamina C. Acidul ascorbic, in doze mari, poate duce la cresterea excretiei
urinare de acid oxalic, lucru care poate acti formarea de calculi.
11. Suplimentarile de vitamina D si alimentele imbogatite in vitamina D, stimuleaza productia hormonului paratiroidian si trebuie evitate.
Hidroterapie
12. Terapia cea mai simpla, cea mai sigura si cea mai importanta in cazul pietrelor
renale este consumul de lichide. Pacientii trebuie sa bea un pahar de apa in fiecare ora in timpul zilei si doua pahare inainte de culcare. Daca se trezesc cum in timpul noptii, sa bea inca un pahar. Volumul crescut de urina\" scade concentratia substantelor dizolbile si previne staza urinara. Beti chiar mai mult, daca transpirati abundent.
13. Ceaiul de buchu are efect diuretic si poate fi inclus in ratia noastra de lichide.
Masuri generale
14. Daca ne culcam la orizontala, se reduce scurgerea renala si se modifica meolismul calculilor. incercati sa fiti activi fizic, prin exercitii zilnice in aer liber. Pacientii care prefera sa stea la pat, sunt cei mai predispusi la formarea calculilor renali.
15. Urina poate fi filtrata usor, punand doua bucati de tifon deasupra unui recipient. Medicul poate analiza piatra, pentru a determina tipul ei, in scopul luarii unei hotarari privind alimentele care trebuie evitate si masurile generale care vor fi urmate.
16. Analgezicele, cum ar fi aspirina, duc la accelerarea formarii de calculi. Este bine sa evitati orice medicament, intrucat toate medicamentele sunt tamatoare pentru rinichi.