mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Colita ulceroasa

Colita ulceroasa







Colita ulceroasa este o boala inftamatorie, care cuprinde colonul, partial sau in intregime. Are perioade de remisiune si perioade de exacerbare, chiar poate disparea pentru catva timp. Boala este intalnita\'cu o frecventa usor sporita\'la femei. Instalarea colitei ulceroase are loc intre 15 si 50 de ani in 75% din cazuri. Incidenta bolii este mai scazuta in zonele climatice sudice decat in cele nordice, iar la populatia de culoare de trei ori mai scazuta fata de cea a!ba. Incidenta la evrei este de trei pana la cinci ori mai mare decat la neevrei. In Statele Unite, intre 200.000 si 400.000 de persoane au colita ulceroasa. Anual, in Statele Unite sunt diagnosticate aproximativ 30.000 de cazuri noi.
Simptomele sunt: diaree, dureri abdominale cu crampe, san-gerare rectala, pierdere in greutate si slabiciune. Febra poate fi prezenta, de asemenea. intr-o singura zi, pacientul poate avea 20-25 de scaune lichide care pot contine sange, puroi si mucus. Malnu-tritia cu pierderea in greutate si anemia sunt comune. Sensibilitatea abdominala este extrem de obisnuita in colonul descendent, dar poate fi prezenta in orice parte a abdomenului. in stadiul timpuriu al elutiei bolii, nu este implicat decat rectul sau rectosigmoidul; pe masura ce boala progreseaza, este cuprins si colonul.


TRATAMENT
Recent, s-a demonstrat o sensibilitate fata de laptele de vaca a pacientilor cu colita ulceroasa. Persoana care suspecteaza ca ar avea colita ulceroasa trebuie sa evite laptele si toate alimentele pe baza de lapte (branza, iaurt, sosuri si alimente produse cu zer, cazeinate, lactate si lapte praf). Este necesara o strictete deplina in dieta sa.
2. Sugarii sa fie alaptati mai degraba, decat sa fie hraniti cu biberonul. Sugarii inca nu au dezltata o "bariera mucoasa\" pentru a opri antigenn din lapte sa atace colonul sau sa patrunda in fluxul sangvin. Majoritatii pacientilor avand colita ulceroasa li s-a dat lapte de vaca, de mici, nefiind hraniti la san.
3. Ouale, rosiile carnea de vita, cafeaua, condimentele, spanacul si fructele citrice au fost toate identificate ca factori ce contribuie la colita ulceroasa si trebuie evitate pe baza unei depistari prin excludere.
4. Multi pacienti se simt mai bine cand tin un regim lipsit de gluten. Trebuie evitate toate formele de grau, secara, ovaz si hrisca. Cercetati cu atentie etichetele pentru a observa daca alimentele mentionate exista in componenta lor. Ca regula generala, puteti folosi fara grija meiul si orezul. Pe baza acestei diete, testati si alte alimente, timp de mai multe saptamani.
5. Evitati alimenteie sau lichidele foarte fierbinti sau foarte reci, intrucat acestea pot irita tractul gastrointestinal, pot stimula peristaltismul sau evacuarea intestinelor; evitati iritantii si sti-mulentii cum ar fi: cafeaua, ceaiul si alte bauturi ce contin cofeina (ciocolata, bauturile cu cola), alcoolul si bauturile gazoase.
6. Mancati incet orice aliment, inclusiv supele si alimentele lichide. Mestecau bine. Evitati supraalimentarea sau alimentarea impusa.
7. Mancati numai doua-trei feluri la o masa. Cu cat amestecati mai multe alimente, cu atat creste riscul de a proca un "razboi\" in stomac, prin formarea unor compusi nedoriti.
8. Mancati numai dupa un program regulat. Un program format din doua mese, cu cele mai simple alimente, va ajuta ia odih-nirea si refacerea sistemului digestiv.
9. Unii oameni cred ca pot trata diarea consumand morcovi si roscove. Pectina din banane este considerata buna in diaree.!
10. Evitati folosirea medicamentelor de orice fel. O serie de medicamente pot precipita exacerbarea contei ulceroase, unele cazuri fiind depistate in timpul unui tratament oral cu antibiotice. Medicamentele cu cortizon pot produce, pe de-o parte o imbunatatire a simptomelor pentru un timp, pe de alta parte nu farizeaza inlaturarea bolii, complicatiile legate de terapia cu corticosteroizi incluzand osteoporoza, echilibru negativ al azotului, dezechilibre electrolitice, hipoglicemie, ulcer peptic, cataracta, pancreatita si un numar mare de alte tulburari.
11. Pentru ca stresul si factorii emotionali pot produce o activare brusca a bolii, recomandam exercitiul fizic in aer liber cat de mult puteti tolera, deoarece exercitiul ajuta la neutralizarea stresului.
12. Unora le este necesara prescrierea apei distilate, prin renuntarea completa la apa de robinet. Orice substanta chimica existenta in apa de la oras poate creea probleme. Ideal este sa locuiti la tara si sa consumati apa de fantana.


13. Chsmele fierbinti (intre 46° si 50°C) pot fi folosite pentru oprirea sangerarii. O astfel de temperatura duce, de obicei, la constrictia vaselor sangvine. Temperaturi ceva mai scazute decat cele de mai sus (40° pana la 42,2°C) r alina durerile si r duce la intensificarea circulatiei.
14. O baie rece la sezut, timp de 15 pana la 30 de minute, impreuna cu o baie fierbinte la picioare, pot reduce diareea. Folositi la spalare un lighean special, de la magazin, pentru apa rece (aproximativ 33-34°C) si o cadita pentru baia fierbinte de la picioare (42-44,4°C).
15. Baile fierbinti la sezut sunt binefacatoare pentru circulatie si pentru piele si pot fi facute de doua-trei ori pe zi. Dar aveti grija ca, in timpul baii si dupa baie, pacientul sa fie ferit de frig.
16. O cana cu suc de varza, inainte de masa, este un remediu incercat cu succes.
17. Inflamatia intestinala poate fi tratata cu comprese cu carbune, preparate cu ceai concentrat de hamei in loc de apa. Aplicati compresa inainte de culcare si lasati-o peste noapte. De asemenea, ajuta daca beti trei-patru pahare cu apa amestecata cu praf de carbune. Amestecul se face agitand o lingurita plina cu praf de carbune intr-un pahar cu apa; asteptati sa se depuna si beti lichidul fara praful depus.
18. Regularitatea in toate lucrurile este esentiala. Sa aveti un program de sculare bine fixat si, de asemenea, un program pentru mese, exercitiu fizic si culcare. Acest program trebuie respectat sapte zile pe saptamana, cate 52 de saptamani pe an, indiferent de zilele libere, concedii etc. Aceasta regularitate ajuta corpul sa beneficieze la maximum de ritmurile circadiene.
19. Orice produse din carne au ca efect putrefactia in colon. Putrefactia acestor produse irita colonul si nu creeaza cea mai farabila flora bacteriana.
20. O dieta bogata in fibra, exercitiul fizic si o compresa rece aplicata pe abdomen, pentru scurt timp, pot fi folosite pentru a ajuta la golirea normala a intestinelor. Dieta cu fibre trebuie introdusa cu grija si in mod gradat, in cazul unui pacient care n-a avut o astfel de dieta multa vreme.
21. Aplicati pe abdomen timp de un minut pana la cinci minute, o compresa cu un prosop mare, stors, dupa ce il veti fi scos dintr-un vas cu apa si gheata.
22. Dieta lipsita de zahar si ulei, in care sa folositi numai alimente naturale sau alimente nerafinate, va ajuta intregul corp sa-si mobilizeze apararea impotriva infectiei.
23. Evitati suplimentele de vitamine sau minerale si toate celelalte alimente concentrate, intrucat acestea sunt stimulatoare atat pentru intestin, cat si pentru sistemul ners. Alimentele care au un continut caloric sau nutritiv ridicat, pe unitate de lum, trebuie numite "concentrate\".
24. Exista indicii ca natura colitei ulceroase poate fi virala. Un grup de pacienti tratati prin sistemul "febrei artificiale\", un tratament terapeutic folosit cu succes in unele boli virale, au manifestat cu totii imbunatatirea starii de sanatate printr-o scadere substantiala a numarului de scaune pe zi, o sangerare rectala ameliorata si cresterea poftei de mancare cu castig in greutate. Pacientilor li s-a administrat tratamentul timp de doua ore si jumatate - avand o temperatura rectala intre 40° si 40,5°C - de trei ori pe saptamana, cu o medie de aproximativ 12 tratamente per pacient.\"
25. Unele ceaiuri din te pot fi de ajutor: menta, golden seal si scoarta de ulm sunt ceaiurile recomandate in acest caz. Si aloe vera poate aduce alinare. Ceaiul de catusnica va linisti adesea tulburarea intestinala. De asemenea, a fost de ajutor clisma cu goldenseal, prin retentie.
26. Pot fi folosite compresele fierbinti pe abdomen, cu bai fierbinti la picioare, simultan, pentru usurarea durerilor.
27. Un exercitiu foarte usor, cum ar fi plimbatul pe jos, ar trebui facut imediat dupa fiecare masa pentru a ajuta la obtinerea unei digestii mai bune.
28. Baile ele soare pot fi facute zilnic, pentru a imbunatatii mecanismul imunitar si a contribui la cresterea rezistentei in fata bolii virale. Pacientii suferinzi de colita ulceroasa sunt neobisnuit de sensibili la infectii.
29. Orezul brun gatit sau apa de la orezul fiert r ajuta la tratarea diareei.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor