mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Dismenoreea

Dismenoreea







Dismenoreea este menstruatia dureroasa. Simptomele includ crampe in partea inferioara a abdomenului, iar uneori iradiaza spre coapse, vul si regiunea femurala. Poate exista si o stare de rau generala, frisoane, dureri de cap, diaree, greata si voma. Aproximativ 50% dintre femei sufera de aceasta problema, fapt care duce la o estimare de 140 milioane de ore de lucru pierdute anual.
Exista doua tipuri de dismenoree: primara si secundara. Cauza dismenoreei primare este necunoscuta. Nu se produce, in general, decat dupa ce trec cati ani de la prima menstruatie. Durerea incepe, de obicei, la cate ore inainte sau la inceputul sangerarii si poate dura numai cate ore sau de la una pana la doua zile. Este, in general, mai rau in prima zi, scazand in intensitate, gradat. Fluxul menstrual este slab in timpul durerii maxime, si creste pe masura ce durerea scade.


Dismenoreea primara este adesea accentuata de o serie de faeton dintre care cei mai semnificativi sunt: lipsa exercitiului fizic, igiena deficitara, nervozitate si numeroase cauze favorizante cum ar fi: anemia, constipatia si racirea obisnuita a picioarelor.
Dismenoreea secundara poate incepe cu doua sau trei zile inainte de menstruatie cu dureri de abdomen, de sale si extinderea lor

la picioare. Nu este caracterizata de crampe acute, dar tinde sa fie constanta. Simptomele continua tot timpul.menstruatiei, chiar si putin dupa aceea. Dismenoreea secundara este, in generai, asociata cu o boala pelvica, cum ar fi endometrioza, uter retrovers, probleme inflamatorii, tumori etc. Se trateaza prin inlaturarea cauzei.
TRATAMENTUL DISMENOREEI PRIMARE
O pernita fierbinte sau o sticla cu apa fierbinte pe abdomen, usureaza adesea durerea. Astfel de aplicatii fierbinti, timp de cate ore, pot face suferinda sa-si reia activitatile obisnuite. Bauturile fierbinti, cum ar fi ceaiurile de ierburi (lucerna, frunza de zmeura rosie sau musetel) pot fi de ajutor. Evitati ceaiul negru si cafeaua. Dr. Penny Budoff crede ca metil-xantinele gasite in cafea, ceai, bauturi din cola si ciocolata provoaca o inrautatire a sindromului premenstrual si ca, atat ea, cat si un grup de paciente carora Ie-a recomandat acest tratament, au simtit o scadere a durerilor de san dupa omiterea alimentelor care contin metilxantina.
S-a aratat ca exercitiul fizic regulat usureaza crampele multor femei. intr-un grup de tinere, care faceau exercitiu fizic regulat, dismenoreea a fost diminuata in proportie de 33%. Un exercitiu de preferat este aplecarea trunchiului fata de mijloc. Uneori dismenoreea se datoreaza pozitiei defectuoase. Un exercitiu pentru imbunatatirea pozitiei corpului poate fi urmatorul: intr-un colt, pacienta sta in picioare la aproximativ 45 centimetri de peretele din fata, cu calcaiele si laba picioarelor unite si cu un umar lipit de peretele lateral. Se ridica bratul perpendicular pe zidul din fata, in asa fel incat cotul sa atinga zidul. Antebratul si palma se lipesc de peretele din fata. Pastrand umerii perpendiculari pe zidul din fata, picioarele lipite si genunchii intinsi, incercati sa atingeti cu abdomenul peretele din fata. Faceti acest exercitiu de trei ori pe zi, de cate trei ori, deci un total de noua intinderi. Studiul demonstreaza ca, in cazurile mai simple, s-a obsert ameliorarea durerii dupa aproape o luna de exercitii, in cazurile medii dupa aproape doua luni si in cazurile mai severe dupa trei sau patru luni.


5. Evitati constipatia.

6. Se pare ca oboseala excesi de dinainte de menstruatie face dismenoreea mai accentuata. Mentineti un program regulat de sculare, exercitiu fizic si culcare, timp de o luna intreaga.
7. Congestia pelvina excesi poate induce dismenoreea. Un medic care a studiat dismenoreea, spune ca femeile care au respiratie diafragmatica (abdominala) nu au dureri menstruale. Restrictia miscarilor respiratorii prin imbracaminte stramta induce respiratia costala, reducand folosirea muschilor abdominali si a diafragmei si cauzand o congestie pelvina marcata. El recomanda urmatorul exercitiu: femeia sa-si scoata toate hainele si sa stea intinsa pe spate, pe o suprafata plata. Sa flecteze genunchii si sa puna bratele lateral, pentru a ajuta la relaxarea muschilor abdominali. O mana este pusa pe abdomen pentru a elua masura in care abdomenul efectueaza miscarea. Femeia incearca sa ridice mana cat de sus posibil prin ridicarea peretelui abdominal si apoi sa da cat de departe poate cobori peretele abdominal. Exercitiul trebuie repetat de zece ori dimineata si seara, intr-o camera bine aerisita. Miscarile bruste trebuie evitate, cautati sa aveti o respiratie usoara. Initial, aceasta respiratie profunda poate provoca o ameteala usoara, dar prin repetitii se putea face fata cu bine. Unei paciente de-a lui, acest exercitiu i-a vindecat indispozitia de dimineata.


8. Acelasi medic a sugerat doua bai fierbinti pe zi la inceputul menstruatiei. Baile fierbinti trag sangele afara din uterul supra-congestionat, spre piele.
9. Evitati folosirea imbracamintii stramte. Pentru a asigura o distribuire egala a sangelui in tot corpul, extremitatile trebuie sa aiba totdeauna tot atatea straturi de imbracaminte cate are trunchiul.
10. S-a constatat ca un masaj al spatelui timp de patru minute, doi-trei centimetri la dreapta si la stanga regiunii Eombare (a "salelor\"), poate usura dismenoreea.
11. Baia fierbinte de sezut (intre 40° si 43°C) timp de trei pana la zece minute este adesea de folos. Unele femei au folosit ocazional o baie rece la sezut (intre 12,7° si 23,8°C), timp de doua pana la zece minute, urmata de o frectie.
12. Dr. L. J. Golub a obtinut rezultate bune cu un exercitiu in care se faceau rasuciri si aplecari ale corpului. Pacienta sta in picioare, cu picioarele paralele, la o departare de circa 40 cm. Bratele sunt ridicate lateral la inaltimea umarului. Tinand genunchii intinsi, pacienta isi rasuceste trunchiul catre stanga, aplecandu-se apoi si atingand podeaua cu mana dreapta in fata piciorului stang. Reintoarceti- la pozitia initiala si repetati exercitiul cu piciorul drept. in prima saptamana, exercitiul trebuie facut de patru ori pe zi, De-a lungul acestor saptamani de exercitii, numarul lor trebuie crescut cu doua exercitii saptamanal pana se ajunge la suma de zece repetitii pentru fiecare parte, pe zi. Uneori, pacientele au obsert o usurare in perioada urmatoare, insa majoritatea au avut nevoie de mai multe luni inainte sa inregistreze o ameliorare. Autorul avertizeaza ca exercitiile nu trebuie incepute in timpul menstru-atiei, intrucat acestea pot inrautati durerile.
13. Un numar de medici de specialitate au evidentiat un factor alergenic in aparitia dismenoreei. Un studiu asupra a 12 cazuri de dismenoree a relet faptul ca la opt paciente simptomele de dismenoree au disparut in momentul in care alimentele la care erau alergice au fost scoase din alimentatie. Celelalte patru paciente au avut o ameliorare partiala si autorui a considerat ca nu a reusit sa identifice cu succes toate alergiile lor. Graul, ouale, laptele, carnea de vita, ciocolata, nucile, pestele, fasolea, piperul, conopida si rza au fost alimentele listate ca fiind cauzeie cele mai comune ale dismenoreei.
14. Evitati abuzul in alimentatie intrucat acesta produce, adesea, congestia abdominala.


15. Stimularea sexuala incurajeaza congestia abdominala.

16. Dieta saraca in sare ameliora congestia si reduce retentia de apa. Trebuie evitate si alimentele bogate in sare cum ar fi laptele si alte produse lactate, sosul de soia, sos "wor-cestershire\" si glutamatul de sodiu.
17. Daca sunteti supraponderala, cautati sa pierdeti din greutate. Femeile obeze au o rata dismenoreica mai mare decat cele slabe.
18. Evitati fumatul. Frecventa dismenoreei creste direct proportional cu numarul de tigari fumate intr-o zi. Nefumatoarele au o incidenta a dismenoreei de 7,2 %, iar fumatoarele de 13,4%.
19. Ceaiul de catusnica, baut in fiecare dimineata si seara, in timpul menstruatiei, poate ajuta. Musetelul, se spune, usureaza spasmele menstruale. Ceaiul de menta poate usura durerile.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor