mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Ulcer peptic

Ulcer peptic







Ulcerul este o cavitate in captuseala si peretele esofagului, stomacului, pilorului sau duodenului. Ulcerele gastrice sunt ulcere peptice, ale stomacului; ulcerele duodenale sunt ulcere produse in primii 28 de centimetri ai intestinului. Ulcerul duodenal este de patru ori mai frecvent la barbati decat la femei |si este mai des intalnit la persoanele de 25 pana la 40 de ani. Ulcerul gastric are o incidenta de doua ori si jumatate mai mare la barbati si este mai frecvent in grupa de rsta 40-55 de ani. Ulcerul duodenal are o incidenta de zece ori mai mare decat ulcerul gastric. in Statele Unite, intre 5 si 15% din populatie are ulcer, dar probabil ca numai jumatate din acestia sunt diagnosticati. Multe cazuri de ulcer nu produc niciodata in faza initiala simptome suficient de clare pentru a putea fi diagnosticate. Ulcerul peptic are oarecum tendinta sa se transmita in familie, intrucat s-a constatat ca se poate produce de doua ori sau de doua ori si jumatate mai des la fratii care au ulcer. Ulcerul are tendinta sa se manifeste in timpul primaverii si toamnei.


Durerea localizata imediat dedesubtul sternului este unul din simptomele tipice de ulcer. In unele cazuri, durerea poate sa se extinda la spate. Durerea reclamata este adesea o arsura sau senzatia de stomac gol. Durerea apare atunci cand stomacul este gol si este usurata de umplerea lui. Unele cazuri de ulcer nu sunt diagnosticate pana cand persoana ajunge sa verse sange. Ulcerul grav provoaca dureri noaptea si poate trezi pacientul la ora doua sau trei dimineata.
TRATAMENT
1. Tratamentul ulcerului s-a schimbat foarte mult in ultimii cati ani. Astfel, s-au inlaturat rapid ideile de tratament prin hraniri dese, consumul de lapte si o dieta usoara. Este cunoscut faptul ca, prin calciul continut in lapte, se ajunge mai degraba la stimularea productiei de acid decat la scaderea ei, dupa cum s-a considerat timp de multi ani. Laptele neutralizeaza, intr-ader, la inceput, acidul stomacal, insa calciul duce apoi la o secretie de gastrina, un hormon care stimuleaza productia acida, ajungandu-se la situatia de mai inainte. Stimularea acida nu este singurul rezultat nefavorabil in cazul dietei Sippy (alternarea laptelui cu smantana si antiacizi in mod regulat in timpul orelor de dupa trezire. Incidenta infarctului miocardic (atacuri de cord) a fost de peste doua ori mai ridicata intr-un grup de pacienti suferinzi de ulcer tratati prin dieta Sippy, decat aceea constatata in alte doua grupuri supravegheate. Se presupune ca vinota de infarctul miocardic, in urma tratamentului prin dieta Sippy, este grasimea continuta de untul consumat.
2. S-a renuntat, de asemenea, si la dieta usoara, pacientul fiind incurajat sa manance orice aliment ii prieste. Dietele usoare nu diminueaza durerea in cazul ulcerului si nici nu grabesc vindecarea. Nu numai ca nu au nici un efect, dar, prin definitie, sunt si slab nutritive.
3. Prezenta oricarui aliment in tractul gastro-intestinal superior este cu mult mai importanta decat compozitia hranei. Programul hranirii in sase etape poate fi nociv pacientului suferind de ulcer. in mod special, este periculoasa masa inainte de culcare. Se stie ca productia de acid gastric se desfasoara dupa un ritm circadian. Ea creste de obicei in cursul zilei, stimulata de ingurgitarea alimentelor, si aproape ca se opreste complet in timpul noptii. Concentratia acidului gastric ramane la nivele relativ scazute in timpul primei perioade (de o ora si jumatate) de dupa masa, chiar daca secretia acida din acest timp poate fi de opt ori cat este normal. Cam la doua ore dupa masa, majoritatea continutului de hrana din stomac este ecuat si concentratia acidului gastric creste rapid, desi secretia de acid scade cam de patru ori fata de cat este normal. Acest raport este mentinut cam patru ore de la luarea mesei. Daca un pacient suferind de ulcer ia o masa inainte de culcare, la orele zece sau unsprezece seara, ritmul circadian normal de producere a acidului este intrerupt, astfel incat sunt secretate cantitati mari de acid pana pe la orele doua-trei dimineata. Din nefericire, acesta este timpul in care pacientul este cel mai lipsit de aparare in fata secretiei acide. Recomandam doua mese pe zi, cu micul dejun in jurul orei sapte dimineata si pranzul pe la ora unu dupa-amiaza, fara gustari intre mese. Mesele regulate ajuta pacientul sa beneficieze de productia ritmica de acid.


4. S-a renuntat si la antiacizi intrucat acestia pot duce la cresterea secretiei de acid. Carbonatul de calciu dubleaza aproape cantitatea de acid gastric acelora care sufera de ulcer duodenal. Efectele secundare ale antacizilor magnezici includ diareea, deficienta de potasiu, nivele anormal de mari ale magneziului si deficienta de fier. Antiacizii pe baza de aluminiu pot cauza constipatia, slabiciunea, anemia, ecuarea gastrica intarziata si perforarea colonului. Antiacizii continand calciu, pot cauza sindromul aciditatii lactate, aciditate galopanta si depuneri de fosfat de calciu in tubii renali. Antiacizii care contin sodiu pot duce la retinerea apei si sarii inrautatind edemele si favorizand acumularea de lichid in cavitatea peritoneala, hipertensiunea si problemele cardiace. Antiacizii pe baza de bicarbonat pot induce alcaloza. Alt efect secundar al tratamentului cu antiacizi este osteomalacia cauzata de lipsa de fosfor. Antiacizii care contin aluminiu impiedica absortia fosforului de care este nevoie pentru formarea unor oase rezistente. In timpul tratamentului cu antiacizi, pacientii absorb cam de 20 de ori mai putin fluor. Aluminiul este in mod curent sub obsertie ca fiind o cauza a senilitatii premature. Aluminiul este retinut in creier si in alte organe, iar oamenii de stiinta cred ca nivelele excesiv de ridicate ale aluminiului sunt cauza raspandirii crescute a bolii lui Alzheimer (senilitate prematura), boala pe care o intalnim frecvent, Orice alt antiacid folosit cu succes cauzeaza, de obicei, diaree sau constipatie. Antiacizii care contin bicarbonat de sodiu pot fi daunatori rinichilor.
5. Evitati folosirea oricarui medicament, Este un fapt cunoscut de multa vreme ca aspirina produce sangerari gastrointes-tinale. O singura leta de aspirina este suficienta pentru prelungirea perioadei de sangerare si efectul se poate manifesta timp de circa doua zile. Alka-selzer irita mucoasa gastrica. Steroizii au efecte secundare puternice si pot provoca numeroase complicatii.
Se crede ca multe medicamente (inclusiv aspirina) inhiba sinteza prostaglandinelor si unii specialisti considera ca prosta-glandinele exercita o actiune de protectie asupra mucoasei.
6. Nu fumati. Fumatorii au o incidenta mai mare a ulcerului gastric si duodenal, o rata a mortalitatii sporita din pricina ulcerului si o vindecare mai lenta a ulcerelor. Fumatul inhiba secretia de bicarbonat pancreatic si produce refluxul duodeno-gastric.
7. Cofeina si bauturile care o contin stimuleaza cresterea secretiei acide din stomac. Chiar si cafeaua decofeinizata stimuleaza secretia gastrica si nu trebuie folosita.
8. Ulcerele gastrice pot fi cauzate de stagnarea alimentelor in stomac. Alimentele stimuleaza secretia gastrinei atata vreme cat sunt in stomac. Gastrina stimuleaza excesiv productia de acid gastric, care duce la randul sau, la ulcer. Mancatul intre mese incetineste procesul de golire gastrica.
9. Mestecati bine hrana. O mestecare corespunzatoare amesteca urogastronul din glandele salire cu alimentele. Urogastro-nul protejeaza mucoasa intestinala de eroziune, cum s-a zut in testele efectuate asupra animalelor.
10. Varza si mai multe tipuri de vegetale cu frunze verzi contin niste factori antierozivi denumiti "glucosinolate\". S-a obser-
. t ca ulcerul nu s-a produs la cobai care au consumat cantitati mari de rza si laptuca proaspata. Factorul a fost descoperit in sucul de rza, eliminandu-se astfel necesitatea consumarii unor cantitati enorme de rza. S-a dat unui numar de 62 de pacienti suferinzi de ulcer cel putin cate un litru de suc de rza pe zi. Timpul mediu de vindecare pentru sapte pacienti cu ulcer duodenal a fost de 10,4 zile, in atie cu 37 de zile cum a fost cazul pacientilor tratati prin terapie conventionala. Sase pacienti cu ulcer gastric s-au vindecat in numai 7,3 zile, in timp ce sase pacienti tratati conventional au avut nevoie de 42 de zile.


Varza trebuie sa fie stoarsa cat este proaspata si consumata ca atare, si nu fiarta, deoarece fierberea distruge factorul. Pacientii carora nu le place gustul sucului de rza, pot folosi un amestec de 75% suc de rza si 25% suc de rosii sau de telina. S-a descoperit ca telina proaspata este bogata in factorul amintit.
Unu pacienti au gaze, dureri abdominale, balonari si consti-patie in timpul primelor zile ale terapiei, insa dupa cea de-a cincea zi de tratament, tulburarile digestive sunt rare. Daca simptomele devin severe, tratamentul poate fi intrerupt pentru o zi.
In mod obisnuit, este nevoie de circa 2,5 Kg de rza pentru a produce un litru de suc. Trebuie folosita in acest scop numai rza proaspata, verde. Varza ofilita contine factorul intr-o masura mult mai mica, iar rza sau sucul de rza tinut la temperatura camerei timp de doua sau trei zile pierde ce din calitatea antiulceroasa. Varza de primara, ra sau toamna se poate folosi cu succes, insa cea de iarna are foarte putin suc. Sucul de rza este activ pe o perioada de cel putin trei saptamani, daca este congelat. Sucul poate fi administrat in portii de 115-l50 mililitri sau 170-250 mililitri. Gelul de aloe vera a fost folosit cu mult succes in tratamentul ulcerului peptic. Se pare ca doza de 8-l0 grame de gel fluidizat este eficienta. Autorul recomanda ca si dupa vindecarea ulcerului pacientii sa continue administrarea gelului de aloe vera inainte de culcare, cate o singura lingurita. Grupul de pacienti pe care s-a experimentat tratamentul nu a inregistrat recidive ulceroase dupa optsprezece luni de terapie, dupa cum am amintit. Dupa toate evidentele, gelul inhiba secretia acidului clorhidric.
12. O dieta bogata in zahar stimuleaza productia acida. O dieta bogata in zahar timp de numai doua saptamani a facut ca nivelul acid al stomacului sa urce cu 20% intr-un grup de voluntari sanatosi.
13. Painea alba pare sa aiba acelasi efect pe care ii are tutunul in producerea ulcerului. Cercetatorii, care au efectuat acest studiu au considerat ca painea integrala poate fi benefica pentru pacientul suferind de ulcer.
14. Dr. Maxwell Berry, de la Universitatea Emory, a comunicat la intrunirea din 1956 a Colegiului American de Gastroenterologie, ca 75% din pacientii suferinzi de ulcer peptic au si sindromul hipoglicemic. El a declarat ca in stomacul celor hipoglicemici exista o secretie extraordinara de acid. Tot el considera ca un procent foarte mare dintre cei care au sindromul se pot imbolnavi de ulcer. Trebuie tratata orice problema care priveste nivelul zaharului in sange.
15. Cartofii sunt adesea buni pentru pacientii suferinzi de ulcer. Vitamina C are o influenta binefacatoare, importanta in cazul ranilor si ajuta la neutralizarea acida. Doua sau trei portii de cartofi pe zi pot fi de ajutor. Cartofii pot fi copti, fierti, piure etc, insa nu prajiti sau cu adaos de lapte.
16. Migdalele proaspete, uscate, bine mestecate, ridica Ph-ul sucului gastric, produc scaderea secretiei de acid clorhidric si inhiba activitatea peptica in mod semnificativ.
17. Maslinele coapte sunt cunoscute pentru actiunea lor de calmare a durerilor de stomac. Se pot consuma la masa intre patru si sase masline. Folositi numai maslinele negre sau verzi coapte; evitati-le pe cele conserte in otet.
18. Meiul este linistitor pentru tractul gastro-intestinal si este, de obicei, bine tolerat de pacientii cu ulcer peptic.
19. Acordati atentie imbracamintei. Extremitatile trebuie sa fie bine acoperite, pentru reglarea circulatiei si evitarea congestiei abdominale.
20. Amintiti- ca exercitiul fizic neutralizeaza stresul. De aceea, faceti- un program zilnic de exercitii in aer liber.
21. Pentru dureri specifice ulcerului gastric, aplicati o punga cu gheata pe abdomen sau pe coloana, intre omoplati.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor