mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Colonul iritabil

Colonul iritabil







Colonul iriil este caracterizat printr-o schimbare in functionarea intestinului; apar dureri abdominale, in absenta vreunei boli organice detecile. Gaze, greata, lipsa apetitului, respiratie mirositoare, arsuri la stomac, balonari, dureri de spate, slabiciune, ameteala si palpitatii pot fi prezente, de asemenea. Aproape 20% din cei cu sindrom de colon iriil au sangerari rectale. Colonul iriil pare sa fie produsul civilizatiei occidentale, intrucat el este necunoscut acolo unde nu este consumata


hrana rafinata.


Colonul iriil afecteaza intre 50 si 75% din populatie, dupa un anumit timp, in anumite perioade ale vietii. Este mai frecnt la femei. Simptomele incep de obicei, la pacientii in varsta de 20 sau 30 de ani; dupa varsta de 50 de ani, colonul iriil se instaleaza foarte rar.
Intestinul are de obicei o conuratie normala; simptomele se datoreaza unei anormalitati functionale si nu uneia anatomice. In loc sa se contracte intr-un mod coordonat, ca la oamenii sanatosi, la cei cu colon iriil, muschii colonului se contracta in spasme neregulate. Aceasta face ca hrana sa se miste prin tractul gastro-intestinal ori prea repede, ori prea incet. Cand trece prea incet, este absorbita prea multa apa, ducand la scaune tari, uscate. Cand trece prea repede, este absorbita prea putina apa, lucru care duce la scaune apoase sau diaree.
Sunt trei tipuri mari de colon iriil:


1) constipatie cu durere,

2) diaree fara dureri, cu mucus,


3) constipatie, alternativ cu diaree.

Diareea se produce frecnt dimineata, la desteptare, si dupa micul dejun. Poate fi insotita de o senzatie de urgenta. Pacientul poate ramane "constipat\" pentru restul zilei. Diareea nocturna este rara. Unii pacienti acuza scaune ca o pasta, "de forma unui creion\", decat diaree.
Studii ale ritmului electric au detectat unde de trei sau sase cicluri pe minut. Pacientii avand colon iriil prezinta o rata semnificativ mai mare decat persoanele sanatoase - cu trei cicluri pe minut, in conditii normale.
TRATAMENT
1. Majoritatea pacientilor au dureri abdominale intermitente. Aceste dureri pot fi agravate mult prin consumarea alimentelor sau lichidelor reci si pot fi oprite printr-o clisma, sau prin eliberarea gazelor. O pernita infierbantata, o sticla cu apa fierbinte sau o prisnita cu apa fierbinte, aplicata pe abdomen, poate duce la ameliorarea durerii. Caldura umeda poate fi mai eficienta decat cea uscata, intrucat ea poate penetra mai mult. Un autor recomanda ca, in cazurile sere, aplicatiile fierbinti sa se faca timp de o ora, sa se opreasca tratamentul, timp de inca o ora, si apoi sa se reia inca o ora, intreaga zi. Pot fi eficiente clismele cu apa calduta, administrate incet. Durerea este asociata, in general, cu perioade de constipatie.Intrucat la trecerea gazelor se produce cel mai ades o usurare a durerilor, multi pacienti simt ca au o cantitate excesiva de gaze. Studiile arata, cu toate acestea, ca volumul de gaze nu este crescut in colonul iriil; se poate aprecia, mai degraba, ca pacientul este neobisnuit de sensibil la volume normale de gaze. Evitarea alimentelor care formeaza gaze poate scadea neplacerea amintita. Pentru o lista a acestor aiimcnte, sectiunea despre balonare. Reducerea inghitirii aerului poate fi de ajutor. Mestecati cu gura inchisa. Pentru a face imposibila amestecarea aerului cu saiiva groasa, mentineti o buna hidratare a corpului. Evitati guma de mestecat, bauturile gazoase, fumatul, suptul bomboanelor etc-Evitati alimentele care contin xantina, cum ar fi cafeaua, ciocolata, ceaiul, mancarurile condimentate, lichidele reci, bauturile gazoase etc, precum si medicamentele care produc diaree.
Laptele provoaca, de asemenea, diaree. Cam 70% din pacientii avand colon iriil prezinta st intoleranta la lactoza. Multi pacienti din aceasta categorie pot fi "vindecati\" prin inlaturarea din dieta a laptelui si alimentelor care il contin. Chiar si subiectii care nu par sa fie deficitari in lactaza tenzima care descompune lactoza), intr-un test efectuat, pot sa nu absoarba o nuca parte din lactoza. De aceea, toti pacientii ar trebui sa inlature din alimentatie produsele lactate.


Unii medici au sugerat o legatura intre alergia alimentara si colonul iriil, in acest sens putand fi eficienta o dieta prin eliminare. Se crede chiar ca alimentele vatamatoare actioneaza iritand in mod direct intestinul.
Pacientii ar trebui instruiti sa tina o evidenta scrisa a alimentelor consumate si sa-si noteze ce au mancat cu 24 de ore inainte de instalarea simptomelor. Aceasta poate arata clar alimentul sau alimentele consumate inaintea fiecarei crize.
Uneori alimentele pot fi tolerate in cantitati mici, nu insa si in cantitati mari.
Pacientii care au fost supusi unei diete prin eliminare ( Apendicele A), pot adauga cate un aliment nou la fiecare trei sau patru zile, urmarind cu grija simptome cum ar fi greata si gazele. Cei mai comuni factori nocivi sunt gasiti in lapte, oua, carne de porc, produse din grau, miere, produse din vietati marine, varza, branza, ciocolata si fructe boboase (capsuni, zmeura, mure etc). Aceste alimente trebuie testate.
6. Respectand un program regulat de masa, vom ajuta intestinele sa aiba un tranzit regulat. Pacientii suferind de colon iriil trebuie sa fie atenti, in mod deosebit, sa manance incet, mestecand bine hrana, intrucat acest lucru este necesar in stimularea colonului pentru a impinge afara reziduurile. Evitati supraahmentarea, deoarece aceasta pune asupra colonului o greutate in plus. Mesele copioase sunt cei mai adesea urmate de un scaun. Pentru a ingadui curatirea intestinelor in "faza interdigestiva\" care sa permita ameliorarea iriilitatn, lasati cel putin cinci ore de la sfarsitul unei mese pana la inceputul celeilalte ( Apendicele F).
7. Stresul joaca un rol important in declansarea colonului iriil. Exercitiul fizic regulat, moderat, in aer liber, serste ca un "sedativ\" si relaxeaza sistemul nervos, fiind obligatoriu pentru aceia care sufera de colon iriil. Participarea la o forma corecta de exercitiu fizic, de patru sau cinci ori pe saptamana, este un mod lejer de a elimina nelinistile si stresul. in acelasi timp, exercitiul resileste increderea pacientului in capacitatea sa fizica.


S. Fumatul trebuie evitat, acesta iritand intestinul.

9. Evitati laxatile pentru ca induc disfunctii ale colonului.
10. Masajul abdominal poate fi de ajutor pentru a induce vindecarea, si in perioadele de constipatie. Apasari usoare, lente, continui, sunt folositoare atunci cand muschii abdominali sunt slabi si colonul are spasme. Din cand in cand, poate fi de ajutor o presiune mai mare, cu masaj si rulare.
Terapia cu medicamente trebuie evitata de cate ori acest lucru este cu putinta, si intotdeauna am gasit cai de a o evita. Dieta bogata in fibra s-a aratat de ajutor in colonul iriil. Unu cercetatori cred ca intestinul este iritat de o dieta rafinata, lipsita de fibra. Pacientii tinuti sub observatie au prezentat o mai mare usurare a simptomelor dupa trei luni decat dupa sase saptamani, asa ca dieta trebuie folosita timp indelungat. Pacientii trebuie instruiti sa ia numai doua lingurite de tarate, de trei ori pe zi, in primele doua saptamani, putand apoi creste gradat cantitatea consumata pana cand pot aa scaune normale, fara eforturi. Unor pacienti le pot fi necesare doua luni pentru a ajunge la normalitate. Uneori, se poate ca pacientul sa fie balonat, insa trebuie sa urmareasca programul cu tenacitate, pentru ca aceste simptome dispar dupa trei saptamani de la inceperea programului.
Treizeci de pacienti au fost instruiti sa consume opt pana la zece lingurite de tarate neprelucrate, in aceiasi perioada - de patru pana la sase ori zilnic. Douazeci si trei dintre ei au spus ca scaunele lor au crescut in volum si au denit mai regulate. S-a inregistrat o scadere importanta a crampelor si a dilatatiei abdominale. Tarata bruta are un efect mai bun decat cea fina (fainoasa).
Dr. T.L.Clea, care a cercetat cu atentie efectele unei diete bogate in fibra, spune ca rafinarea zaharului este de opt ori mai mare decat aceea a fainei albe si crede ca eliminarea din dieta a zaharului rafinat si a tuturor elementelor care il contin este esentiala in tratarea colonului iriil.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor