Din cele spuse pana aici reiese ca tratarea ului somatic duce la o inlaturare a bolii.
De exemplu, o boala dermatologica precum eczema tratata cu o crema cortizonica duce doar la o vindecare aparenta. Derma este doar organul tinta a unui dezechilibru mult mai complex care implica nilul emotional si psiho-spiritual. inlaturarea duce intotdeauna la o inrautatire a bolii. Omul somatizeaza intotdeauna, cu un mecanism simbolic, pe calea cea mai usoara si mai nedaunatoare. inlaturarea duce la o aprofundare si la o inrautatire a bolii. intreruperea eczemei poate aa repercusiuni asupra unui alt organ sau functii, de exemplu, plamanul cu producerea astmei. intreruperi repetate, a acestei noi patologii vor putea afecta colonul sau alte sectoare, in baza legii celor cinci miscari.
inlaturarile repetate fac in asa fel incat dezechilibrul, intr-o prima faza exclusiv energetic, adica neuro-endocrin, sa devina succesiv de tip toxic si in final degenerativ. in faza degenerativa, este necesara intreruperea unei staze cronice de informatii si de energie vitala; aceasta provoaca un regres la starea toxica si, prin urmare, o reacutizare a simptomelor pastrate in corp. Organismul elimina toxinele care l-au blocat.
Toate agresiunile suferite in urma intreruperii sunt memorizate in .computerul* celular uman si pot fi evocate de stimuli terapeutici care nu tin de intreruperi.
Aceasta lege despre memoria celulara a fost astfel enuntata de Constantin Hering\': Orice boala se vindeca in sensul inrs producerii. Orice proces de vindecare porneste de la interior spre exterior si de sus in jos."
orice miscare a energiei fiintei umane ca unitate vitala este gurnata de aceleasi legi care stau la baza activitatii energiei in toate unitatile structurale ale creatiei. Acesteia i se da numele de lege a vindecarii, care nu este altceva decat surogatul legii unirsale a conservarii energiei. Vis Medicatrix a lui Hipocrat, care pastreaza echilibrul psihic homeostatic al organismului, este un curent eferent de energie care, aparand din instinctul innascut de viata, nevoie de dragoste, integrare in lume, transmite aparatului muscular, pana la suprafata, aceasta vointa de realizare, precum electronii unui atom. De fiecare data cand acest curent energetic sufera o interferenta, se produce un blocaj de energie intr-un organ sau intr-un sector al economiei iar leziunea patologica se dezvolta. Individul are prin urmare o infirmitate aparenta, o manifestare fizica, in ultimul rand o pierdere a libertatii, o interferenta in Vis Medicatrix care este la baza activitatii vitale, atat in efortul constant de adaptare la lume cat si in defectul acut al echilibrului intern."
Un individ nu este bolnav pentru ca are o boala, ci are o boala pentru ca este bolnav."
Ceea ce s-a vorbit pana acum te face sa te intrebi: este oare posibil sa in iris un proces energetic de vindecare?
Bernard Jensen a sustinut intotdeauna ca este posibil.
Eu cred ca irisul are o trasatura imprimata genetic care este ca si imuabila in care putem citi constitutia genetica a subiectului si tendintele sale, adica modurile in care codul sau informativ poate devia spre patologie. Putem citi chiar si daca exista o tendinta de imbunatatire sau de inrautatire deja marcata la nastere spre procese de vindecare sau de dezechilibru. Afirmand aceasta nu se vrea sustinerea faptului ca exista un destin al fiecarei fiinte, intrucat predeterminarea unui semn sau a unui eniment imprimat in computerul irisului provine dintr-un camp al Potentialitatii Pure si a Sinelui" unde nu exista spatiu-timp.
Enimentele vietii se produc in schimb in multirsurile polare ale timpului si spatiului. Acest concept referitor intr-adevar la multirsurile existentei si la conceptele fizice de spatiu si timp in sens cuantic va trebui ulterior aprofundat, dar depaseste scopul acestei scurte initieri in stiinta iridologica.
Alaturi de trasatura genetica prezenta in iris exista semne fiziologice importante care indica evolutia mecanismelor energetice de vindecare. Dincolo de liniile albe de vindecare din lacune, descrise de Jensen, in iris exista faze de contractie si de dilatatie ba chiar si semnale neurogetati in masura sa schimbe structura aparenta a lacunei, pupilei, raportului.