Inegalitatea pupilara. Perceperea luminii de catre
retina declanseaza impulsuri care sunt transmise spre emisferele cerebrale prin nervul optic (calea aferenta), iar constrictia pupilara este mediata de nervul ocu-lomotor (nervul cranian III) care constituie calea eferenta. Sistemul nervos simpatic este responsabil de dilatarea pupilei prin intermediul nervilor ciliari.
Perturbari ale caii aferente (absenta raspunsului fotomotor direct). Pupila nu va raspunde la lumina dar se va micsora daca proiectam lumina in ochiul celalalt (raspuns consensual). Cauze:
nevrita optica, atrofie optica, afectiuni retiniene. Pupilele au aceleasi dimensiuni (raspunsul consensual este normal). Daca se utilizeaza testul Marcus-Gunn al luminii oscilante, atunci ochiul afectat va prezenta dilatatie pupilara cand lampa se departeaza de ochiul sanatos si se apropie de cel bolnav. Constrictia ce apare in cadrul acomodarii se mentine.
Perturbari ale caii aferente. Nervul HI asigura si miscarile oculare si retractia palpebrala. Paralizia completa a nervului III se insoteste de ptoza completa, midriaza fixa iar ochiul poate privi numai in jos si in afara. Cauze: leziuni ale sinusului cavernos, sindromul de fisura orbitara superioara,
diabetul zaharat,
anevrism de artera superioara. Dilatatia pupilara apare precoce in cazul afectiunilor intrinseci (ex: diabet) aticu cele extrinseci, deoarece
fibrele pupilare au traiect inferior, la distanta de cauzele compresive.
Alte cauze de midriaza fixa. Midriatice, traumatisme (care intereseaza irisul), glaucomul acut (MMC, p.676-7).
Pupila Adie-Holmes. Aceasta apare mai ales la femeile tinere. Ca urmare a paraliziei partiale a acomodarii se instaleaza brusc o tulburare a vederii de aproape. Pupila este dilatata, nu raspunde la lumina iar reactia de acomodare este foarte lenta. Daca sunt absente si reflexele ahi-lian si rotulian este vorba de un sindrom Adie-Holmes.
Sindromul Horner. Acesta apare in conditiile dezaferentarii simpatice a irisului. Pupila este meiotica si exista o ptoza palpebrala partiala, dar amplitudinea miscarilor palpebrale este normala (inervatia muschiului ridicator al pleoapei provine din nervul HI). Pupila nu se dilata la intuneric. Lipsa
transpiratiei indica de obicei o leziune proximala plexului caroti-dian; daca leziunea este distala - dupa separarea fibrelor sudomotorii -transpiratia se face normal. Cauze: » ocluzia arterei cerebeloase postero - inferioare sau a arterei bazilare » scleroza multipla » leziuni hipota-lamice » siringomielia pontina »
tromboza sinusului cavernos »
tumori ale maduvei cervicale, ale mediastinului sau tumori Pancoast » anevrism de aorta »
gusa »
paralizie Klumpke (p.818) » limfadenopatie cervicala.
Pupila Argyll-Robertson. Apare in neurosifilis si
diabet zaharat. Consta in meioza bilaterala cu iregularitate pupilara. Nu exista raspuns fotomotor, dar se poate realiza acomodarea (pupila prostituatei acomodeaza dar nu reactioneaza la lumina). Mezodermul irisului este spongios, pupilele se dilata slab si poate exista un grad de ptoza.
Cauzele disociatiei reflex fotomotor - acomodare (raspuns negatila lumina, pozitila acomodare): pupila Argyll Robertson, sindromul Adie - Holmes; meningita; alcoolism; leziuni tectale ex: pinealom; leziuni mezencefalice; leziuni talamice. Conexiunea tractului optic cu nucleul Edinger-Westphal este intrerupta, dar conexiunile corticale profunde raman intacte ceea ce explica integritatea acomodarii.