LIPOM -
tumora benigna dezvoltata pe seama celulelor grasoase
Lipoamele afecteaza adultii cu rste intre 30 si 60 ani si sunt frecvente indeosebi pe gat, pe umeri, in partea de sus a spatelui, pe fata interna a bratelor, pe fese si la radacina pulpelor. Ele formeaza mase moi, mai mult sau mai putin proeminente, de cele mai multe ori nedureroase, mobile, acoperite cu o piele normala. Pot fi unice sau multiple si de dimensiuni riabile.
Contextul in care apar lipoamele este cel al unei mari dezechilibrari la nivelul meolismului lipidic si al unei deficiente a tesutului conjunctiv subcutanat, care permite localizarile conglomeratelor de grasime care formeaza lipoamele.
Asadar, tratamentul urmareste o reglare a nivelului lipidelor din circulatie ( schema de la lipide), dar si o intarire a tesutului conjunctiv si o preventie a formarii depozitelor tip tumoral: Extract din mladite de Buxus - Buxus sempervirens MG=D1 cu actiune pe fi-bro-hialoinoze, in combinatie cu Extract din mladite de Maslin - Olea europaea MG=D1 sau Extract din muguri de Artar - Acer campestre MG=Dl.
Un alt remediu indicat in schema este Rubus fructicosus MG~D1, asociat cu schema de la lipide.
Dintre medicamentele homeopatice, este interesant de incercat Cholesterinum CH5, 3 granule de 1-2 ori pe zi, zilnic, cate luni, de cele mai multe ori asociat cu Thuya CH30, o data pe saptamana sau cu un alt remediu anti-sicotic, adaptat la constitutia persoanei.