afectiune a
intestinului subtire
Acesti termeni medicali definesc suferinte ale tractului intestinal, caracterizate de cele mai multe ori de dureri, gaze si distensie mare a abdomenului, cu zgomote hidro-aerice (borborisme) si modificari ale structurii scaunului si eliminarii acestuia (diaree, constipatie, alternanta intre cele doua, scaune nedigerate, neformate etc). Multe dintre tulburarile mai sus descrise sunt categorisite sub terminologia de
colon iriil\" si include definitiile medicale discutate.
De cele mai multe ori exista conditii alimentare care declanseaza si intretin aceste tulburari, de aceea tratamentul implica in primul rand o modificare a stilului de alimentatie: evitarea alimentelor iritante, acide, grele (grasimi, prajeli, condimente,
sucuri acidulate etc.) si consumarea de alimente naturale si proaspete.
Medicina naturala propune ca principal tratament remediul Extract din muguri de Smochin - Ficus canea MG=D1, care se poate administra singur, 35-40 picaturi in putina apa, de 2-3 ori pe zi, zilnic, 2-3 luni sau se poate asocial cu Extract din mladite de Merisor - Vaccinium vttts idaea MG=D1, pe o perioada asemanatoare de timp. In acest caz, maceratul de merisor se administreaza dimineata, iar cel de smochin se administreaza seara, zilnic, 2-3 luni.
Un alt remediu cu actiune reglatoare asupra florei bacteriene intestinale, indicat in situatia in care predomina meteorismul abdominal, flatu-lenta si distensia abdominala este Extractul din muguri de Nuc -Junglans regia MG=D1. De cele mai multe ori se poate asocia cu unul dintre cele doua macerate de mai sus.
Se poate utiliza si remediul Extract din muguri de Carpen -Carpinus betulus MG=D1, pentru reducerea spasemlor musculaturii netede a colonului si actiunea anti-infl amator ie asupra mucoasei colice, de cele mai multe ori asociat cu Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1 si Extract din muguri de Castan comestibil - Castanea scaMG=Dl.