GASTROENTERITA, - inflamatie a stomacului si intestinului, care provoaca
tulburari digestive acute, in general trecatoare, manifestata prin
diaree de intensitate riabila, care survine cel mai adesea brusc si este insotita de dureri gastrice, abdominale si rsaturi
Aceasta problema de sanatate apare ca urmare a nevoii organismului de a elimina, rapid si cam brutal,
toxine sau substante care-i pot face rau. De aceea, pierderile sunt rapide, afecteaza starea generala si se realizeaza pana cand organismul isi regaseste, de cele mai multe ori singur, sau ajutat de tratament, echilibrul necesar.
In starile nu foarte grave, afectiunea necesita cel mai adesea repaus
alimentar si consum de lichide in cantitati mari, pentru a inlocui
lichidele si
mineralele pierdute prin rsaturi si scaunele moi. Infuziile din te, in special din galbenele, roinita, menta si frunze de smochin sunt in special indicate pentru aceste situatii. Lichidele calde sunt mult mai indicate decat cele reci, intrucat relaxeaza si incalzesc organismul, care poate prezenta frisoane, ca urmare a dezechilibrelor electrolitice aparute.
Exista remedii homeopate precum Nux voinica CH30, 3 granule de 2-3 ori pe zi, cate zile sau Arsenicum album CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, daca
diareea si rsaturile sunt foarte intense, care pot ajuta persoana sa se refaca repede dupa episod. De asemenea, Formula homeo-pata 24, pentru diaree poate fi un ajutor pretios in reglarea starii organismului.
Medicina naturala propune Extractul din boboci de Magnolie -Magnolia officinalis MG=D1, sijigur sau impreuna cu Extractul din mla-dite de Afin - Vaccinium myrtilhis MG=D1, de 1-2 ori pe zi, din fiecare, timp de 7-l0 zile, pana la resilirea completa a starii de bine a persoanei afectate.
Daca afectiunea este foarte severa sau daca apare la organisme sensibile {copii mici, rstnici, bolnavi cu afectiuni cronice), de multe ori este necesar un tratament parenteral de reechilibrare, adica bolnavul are nevoie de perfuzii si medicatie adecta.