se defineste medical drept o colectare de puroi, bine [delimitata de tesuturile din jur, formata in urma dezintegrarii te-[ suturilor, de regula sub actiunea unor agenti microbieni sau parazitari.
Exista mai multe etape de evolutie a unui abces, iar medicina naturala poale interveni in oricare dintre acestea.
1) La debutul abcesului, avem o zona rosie, congestionata, ^dureroasa la cea mai mica atingere (seamana cu o intepatura de albina) si I mai fierbinte la atingere decat zonele din jut.
Acum este momentul potrivit pentru aplicatii locale reci, mai ales cu comprese cu apa rece si Tinctura de
galbenele - Calendula officinalis TM ! (o lingurita tinctura la 200 ml apa), care se schimba frecvent.
O masura naturala foarte eficienta este folosirea de cataplasme cu Irza, taiata marunt, amestecata cu un pic de spirt medicinal si aplicata ■ocal, pe zona abcesului. Frunzele de rza, cat mai proaspete si bine spalate, trebuie strivite inainte de aplicare, pana apare sucul. Pansamentul fi mentinut pe locul Tespectiv 2-3 ore sau toata noaptea. in cazul in [care apare local o senzatie de caldura insuporila, se reinnoieste pansamentul cu frunze proaspete.
Combinatia cea mai potrivita de macerate glicerinice ce poate fi administrata in aceasta perioada este Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG= Dl , 1-2 ml in apa, dimineata si la pranz si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1,1-2 ml in apa, dupa
amiaza si seara, 7-l0 zile.
Ca remediu homeopatic, cel care poate fi incercat la debutul unui abces, chiar si fara sa consultati un medic
homeopat este Apis CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 zile. Daca evolutia este favorabila, fenomenele dureroase cedeaza in 24-48 ore. Daca abcesul evolueaza spre colectarea de puroi, atunci trebuie cerut sfatul medicului.
2) Un abces colectat, cand apare puroiul, poate fi tratat natural, daca starea generala este relativ buna (adica, daca in afaTa de disconfortul local, durerea si caldura locala), pacientul nu are alte simptome neplacute (febra, frisoane, stare generala proasta). Aceste simptome generale indica o extindere a infectiei si necesita tratament de urgenta cu antibiotice. Dar daca starea generala este buna si pacientul prezinta doar un abces localizat, care a colectat puroi, tratamentul natural poate da rezultate bune.
Se continua cu maceratele glicerinice mai sus mentionate (Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG= Dl si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1), care au efect an ti-in fi amator si de stimulator imunitar.
- local, se vor utiliza cataplasme calde, pentru stimularea evolutiei si a spargerii abcesului; cea mai utila ar fi cataplasma cu
argila - se pune argila intr-un recipient de sticla, portelan (niciodata in s de metal sau material plastic), se adauga apa calda si se amesteca pana cand se obtine o pasta ca o piastelina. Aceasta se aplica pe o compresa sterila si apoi pe zona cu abcesul. Se reinnoieste la 2-3 ore, sau se poate tine toata noaptea, la caldura patului. Se stie ca argila are proprietati antiseptice, bactericide, cicatrizante si are calitati remarcabile de absorbant.
- exista si remedii
homeopatice utile pentru grabirea colectarii si eliminarii puroiului dintr-un abces, dar acestea se prescriu de catre medicul homeopat. Printre ele, Hepar sulfur, Pyrogenium, Anthraci-mim si Myristica cerifera, considerata o aderata "lanteta\" a homeopatilor (un remediu care favorizeaza deschiderea unui abces colectat).
3) Dupa eliminarea puroiului, tratamentul natural poate stimula vindecarea locala.
Gelul cu Arnica este cel mai bun cicatrizant local, care poate fi aplicat de 3-4 ori in cursul ziiei, pana la vindecarea completa. Alte unguente cu efecte cicatrizante care pot fi folosite pentru aplicatii locale sunt Dermin, de 3 ori pe zi singur sau impreuna cu Crema cu
miere de albine si propolis, care stimuleaza cicatrizarea rapida si refacerea tesuturilor distruse de abces, fara aparitia de cicatrici inestetice.
Preparatul care se recomanda persoanelor care fac abcese este Imunogrip-ui, preparat din suc proaspat de Echinacea purpurea, un mare stimulator imunitar al organismului, care creste rezistenta organismului si previne aparitia unui nou abces. Cel mai bun mod de administrare este administrarea fractionata, 4 zile cu 4 zile pauza, la doza corespunzatoare rstei persoanei. Tot pentru intarirea organismului, ca urmare a starii de astenie psiho-fizica, se indica maceratul glicerinic -Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG= Dl, 2 ml in apa de 2-3 ori pe zi, in acelasi timp cu Imunogrip-ul sau imediat dupa terminarea curei cu Imunogrip.