afectiune difuza a plamanilor, caracterizata printr-o distensie a alolelor cu distrugerea peretilor lor
Cauzele emfizemului sunt variate, cel mai frecnt aparand ca si consecinta a evolutiei cronice a unei afectiuni pulmonare (
astm bronsic, brosita cronica etc) sau a expunerii la noxe exterioare (silicati, substante chimice,
fumat etc).
Principalul preparat natural, care are efect de inhibare a sclerozei tesutului conjunctiv pulmonar, cu resilirea elasticitatii acestuia este Extractul din muguri de Alun - Corylus allana MG=D1. Acesta este indicat in emfizemul pulmonar singur, sau in combinatie cu Extractul din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG-B1, unul dimineata, cela-lalt seara, pe o perioada indelungata de timp (6 luni - 1 an).
Daca emfizemul apare ca si o complicatie a unui astm bronsic, st? poate asocia al treilea preparat, Extractul din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=DI.
Schema va arata in acest caz astfel: Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG-Ttl, 35-40 picaturi in apa, dimineata, Extract din mladite de Mut - Rubus fructicosus MG=D1, 35-40 picaturi in apa la pranz si Extract din muguri de Alun - Corylus allana MG=D1, 35-40
picaturi in apa seara, 6 luni.
Daca pacientul prezinta pe electroforeza o tendinta spre hipo-ga-ma-g!obulinemie, cu tendinta spre iibroscleroza, principalul macerat glicerinic de adaugat este Extract din muguri de Fag - Tagus sylvatica MG=D1, de cele mai multe ori administrat in combinatie cu Extract din muguri de Alun - Corylus allana MG=D1 si Extract din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG=D1.