mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Unghiile

Unghiile







STRUCTURA
Unghia este formata dintr-o platosa de celulele moarte. Partea vizibila e formata din cheratina, substanta care se gaseste In piele si in par. Unghia creste dintr-o matrice, protejata de la baza ei de o pli-caturare a pielii. Partea alba, semilunara de la baza unghiei este partea vizibila a matricei. Unghia este asezata pe un tesut moale care hraneste matricea, el continand toate capilarele. Unghiile cresc in medie 3,8 cm pe an, desi aceasta cifra nu e sila pentru fiecare individ.
AZNGRIJIREA UNGHIILOR
Unghiile sunt sensibile la factori daunatori, se rup usor, iar uneori trebuie sa treaca destul de mult timp pana sa creasca la loc, astfel incat sa dispara efectul vatamarii. Pentru a va pastra aspectul ingrijit si sanatos al unghiilor:
a. Nu folositi o pila de otel; aceasta va sfasia stratul delicat de cheratina. Utilizati in schimb o pila sau microcristale.
b. Piliti unghiile intotdeauna de la fiecare margine a unghiei spre centru - niciodata invers, inainte si inapoi, prin miscari asemanatoare ferastraului.



c. Nu piliti marginile laterale ale unghiilor, in jos, fiindca le va dauna cresterea.
d. Nu taiati unghiile astfel incat sa formeze un varf ascutit, fiindca asa se r rupe mai usor.
e. Folositi un produs pentru regenerarea unghiilor, mai ales la baza acestora, daca necesita, pentru a le intari cresterea.
f. Taiati pielita care se formeaza in jurul unghiei, atunci cand produce iritatii. O crema buna de maini va inmuia stratul respectiv si-l va determina sa nu crape atat de des.


PROBLEME ALE UNGHIILOR

Unghiile casante si anemice pot fi rezultatul pilirii incorecte, sau al mentinerii unghiilor in apa rece excesiv de mult. Unghiile se pot intari prin:
a. utilizarea unor produse cosmetice destinate acestui scop;
b. un regim alimentar bogat in calciu;
c. o pilire atenta si conforma cu indicatiile de mai sus. Dozele" de gelatina sub forma de cuburi, ca si administrarea
letelor de iod(ina) ajuta in unele cazuri.
Dungile de la baza unghiei spre varf se datoreaza unor deficiente ale organismului. Tratamentul cu vitamina A, cu iodina si cu calciu poate fi eficace. Dungile longitudinale, in josul unghiei, sunt un semn al imbatranirii organismului si al inaintarii in varsta, al reumatismului, dar aceste dungi pot fi indepartate prin tratament cu vitamina A si cu produse cosmetice.



Petele albe sub unghii apar la unghiile friabile, fiind cauzate de leziuni. Celulele din interiorul unghiei se separa si permit ca aerul sa patrunda si sa se infiltreze printre ele. Aciditatea crescuta sau lipsa zincului sunt printre posibile cauze ale petelor albe.
Roaderea unghiilor incepe in copilarie, poate din pricina stresului, fie din cauza unei predispozitii nerase, fie din alte cauze. Apoi se transforma intr-un obicei imposibil de inlaturat. Roaderea unghiilor le face casante si aspre, iar iritatia produsa de marginile zgrunturoase va incuraja roaderea si mai inversunata. Ca mijloc de intimidare se poate folosi metoda aplicarii unor substante chimice nevatamatoare, cu gust amar, ceea ce va.distrage atentia de la stresul care a procat aceasta manifestare. In cazul adultilor, acestia trebuie sa se concentreze asupra cresterii unghiilor si nu asupra stresului.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024