FUNCTII
Gura reprezinta intrarea spre aparatul digestiv si o deschidere spre aparatul respirator. Ea adaposteste limba, deci are un rol fundamental in mecanismul gustului si in producerea vocii.
STRUCTURA
Gura este complet inconjurata de muschi, exceptand palatul dur si maxilarul inferior, care sunt parti osoase. in spatele palatului dur se afla palatul moale, de care atarna uvula, o proeminenta a tesutului muscular cu rol in vorbire. De fiecare parte a partii posterioare a gurii se gasesc amigdalele - mase ovale de tesut limfoid. Aceasta catate este captusita cu o membrana mucoasa. Mucusul pe care-l secreta, impreuna cu saliva produsa de glandele salivare, curata gura si o mentine lubrifiata. Partea centrala a catatii bucale contine limba, iar apertura gurii este delimitata de buze.
Cuprins:
MECANISMUL GUSTULUI |
sus |
īnainte de a fi gustată, o părticică de māncare solidă trebuie să fie umezită şi parţial dizolvată īn gură de salivă produsă de glandele salivare. Saliva, conţinānd fragmente din māncare, stimulează mugurii gustativi situaţi pe limbă. Diferitele zone ale limbii īnregistrează diferite gusturi.
Mugurii gustativi trimit spre creier aceste semnale, unde vor fi interpretate ca şi gusturi.
Şi simţul mirosului face parte din mecanismul gustului. Mirosurile māncării pătrund īn cavitatea nazală şi stimulează sistemul olfactiv, ceea ce stimulează senzaţia de gust.
AFECŢIUNI BUCALE |
sus |
Există foarte puţine afecţiuni bucale grave. Amestecul de salivă, de mucus, precum şi secreţia amigdalelor menţin gura fără germeni. Fiecare rană se vindecă mai repede şi există o rezistenţă mai mare la infecţii. Cele mai des īntālnite afecţiuni sunt minore: ulcere, her-pesuri, afte.
Ulcerele sunt inflamaţii usturătoare ale membranei mucoase, provocate de obicei de o zgārietură. Multe persoane prezintă astfel de ulcere care se vindecă de la sine, alteori ele pot să fie un semn grav al unei boli precum difteria, leucemia, cancerul.
Herpes simplex se manifestă prin băşici inflamate care apar īn jurul gurii. Ele sunt rezultatul unui virus pe care foarte mulţi oameni īl poartă īn organism pe tot parcursul vieţii lor. O erupţie poate fi cauzată de o infecţie la momentul respectiv sau de expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute.
Afta (moniliasis) este o infecţie a membranei mucoase bucale, cauzată de o ciupercă asemănătoare cu aspectul drojdiei. Aceasta produce puncte de culoare albă īn interiorul obrajilor. Ea poate avertiza asupra unei infecţii mai grave, subiacente.
DEFECTE CONGENITALE |
sus |
Palatul despicat (palatoschizis). La făt, palatul se dezvoltă din două jumătăţi care fuzionează apoi. Se īntāmplă ca la unii copii cele două părţi să nu fuzioneze pānă la naştere.
Buza de iepure este un defect congenital asociat de obicei palatului despicat, de data aceasta, cele trei părţi ale buzei superioare nu s-au unit īnainte de naştere.
Ambele defecte pot fi corectate prin chirurgie plastică, prin operaţii care pot să īnceapă imediat după naştere.