2.02 ASPECTUL EXTERIOR
FUNCTIILE
Nasul este deschiderea spre sistemul respirator si este analizatorul mirosului (olfactiv).
STRUCTURA
La exterior nasul este format dintr-un tesut si cartilagiu sprijinit la varf de osul nazal. Cavitatea nazala, situata mai jos de acest os, se imparte in doua (stanga si dreapta) de un cartilagiu si de un perete osos, numit septul nazal. Terminatiile nervoase, ca niste firisoare de par, aflate in varful cavitatii nazale, detecteaza moleculele odorante din aer si transporta semnale la creier, prin bulbii olfactivi si printr-un grup de fibre nervoase care se numesc tract olfactiv.
SIMTUL MIROSULUI
Simtul mirosului este unul dintre cele mai fine dintre simturile umane. Nasul poate distinge mai multe mirosuri in atie cu cate sunete poate distinge urechea. Este o parte vitala a mecanismului gustului - oamenii care si-au pierdut simtul mirosului nu pot gusta alimentele cu toata savoarea. Mecanismul exact al mirosului ramane un mister. in mod asemanator, incercarile de a clasifica diferitii odo-ranti au ramas fara rezultat. Exista o teorie care sustine prezenta a 4 categorii fundamentale: parfumat, ars, acid, ranced, mirosurile urmand sa fie o combinatie a acestora.
AFECTIUNI NAZALE
Raceala este o infectie virala a sistemului respirator, care duce la curgeri ale nasului, simt al mirosului atenuat sau absent, tuse etc.
Febra de fan (guturaiul) este o reactie alergica ce provoaca iritarea si umflarea mucoasei nazale si oculare. Poate sa determine si curgerea unei substante apoase sau stranutul.
Hemoragiile nazale sunt produse de ruptura unui capilar sau a unui alt vas in interiorul nasului. Sangerarea provine de la suflarea prea puternica a nasului, de la exercitii prea bruste sau de la expunerea la altitudini foarte mari, ori poate fi un semn de hipertensiune arteriala. Se opreste prin apasarea narilor, dar formele gra necesita interntia medicului.
Polipii sunt tumori benigne in cavitatea nazala, care pot sa dea senzatia de nas infundat. Dupa raceli frecnte, ei pot fi indepartati prin operatie chirurgicala.
Rinita este inflamatia membranei mucoase a nasului produsa de raceala sau de guturai.
CHIRURGIA COSMETICA, A NASULUI
Chirurgia poate corecta linia septului, poate scurta nasul, ii poate modifica expresia de nas deprimat, poate indrepta nasul coroiat sau poate transforma varful nasului. Toate acestea implica rezecarea sau imtarea de os sau cartilaj. Inciziile se fac in interiorul nasului, iar noua forma are nevoie de 6 luni sa se resileasca.
Uneori, aceste operatii atat de dificile se fac numai pentru a satisface capriciile clientelor, alteori au un efect extrem de binefacator asupra psihicului pacientelor.
Sinusurile
Sinusurile sunt cavitatile umplute cu aer ale craniului, care se deschid in fosele nazale. Inflamatia sinusurilor se numeste sinuzita, simptomele ei incluzand dureri de cap si dureri ale oaselor obrazului. Pentru cazurile mai putin gra se folosesc medicamente, iar pentru cazurile mai gra operatii chirurgicale.