Boala provocata de ciuperci parazite microscopice din genul Trichophyton. Se manifesta prin caderea parului, cruste si ingrosarea pielii in placi.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: brusturele, cimbrul, lumanarica, mesteacanul, musetelul, nucul, urzica.
Retete utilizate
UZ EXTERN:
Brusturele - decoct din 25 g radacina, la 1 litru de apa, sau 2-3 linguri radacina maruntita, la 500 ml apa. Se fierbe 20-30 de minute la foc mic. Se lasa acoperit 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac frectii pe pielea capului.
Cimbrul- infuzie dintr-o lingura de ta, la o cana cu apa clocotita, sau 100 g ta maruntita, la 2 litri de apa clocotita. sul se lasa acoperit 30 de minute si apoi se strecoara. Se fac frectii locale.
Lumanarica - decoct din 2 lingurite radacina maruntita, la o cana cu apa (250 ml), sau 8 lingurite, la 1 litru de apa. Se fierbe 20-25 de minute. Se lasa acoperita, pentru a se raci pana la caldut. Se strecoara si apoi se aplica spalaturi pe cap. Mesteacanul - infuzie din 2-3 linguri frunze uscate, maruntite, la 1/2 litru de apa clocotita. Se frectioneaza puternic pielea capului.
Musetelul - infuzie din 3 linguri cu flori, la o cana cu apa clocotita (300 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi pe cap. Nucul - infuzie din 50 g frunze maruntite, peste care se toarna 1 litrii de apa clocotita. Se lasa acoperita 20-25 de minute si apoi se strecoara. Cu solutia obtinuta se fac spalaturi pe cap.
Urzica - infuzie din 40-50 g frunze maruntite, la 1 litru de apa clocotita. Se lasa 30 de minute acoperita si apoi se strecoara. Cu solutia obtinuta se clateste bine
parul si se face un masaj al pielii capului.