Boala parazitara produsa de un vierme (Ascaris lumbricoides), care se manifesta prin oboseala, mancarimi anale si nazale, anemie, scaderea in greutate, dureri abdominale, dureri de cap.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: coada soricelului, coriandrul, crusinul, iarba mare, macesul, nautul, prunul, rodia.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori, la 100 ml de apa. Se bea neindulcit, dimineata, pe
stomacul gol.
Coriandrul - infuzie din 4 lingurite din ta, la 100 ml de apa. Se bea dimineata, pe
stomacul gol.
Crusinul - decoct din 2-5 g din scoarta arbustului. O lingura de coaja maruntita se opareste in 250 ml de apa, apoi, dupa 15-30 de minute, se fierbe la un foc mic timp de 30 de minute, se strecoara. Ceaiul obtinut se bea seara, la culcare. Iarba mare - decoct din 4 linguri de radacina, la o cana cu apa. Se iau 3-4 linguri pe zi. Macesul - fructele se maruntesc si se elimina perii prin pulrizare, apoi se amesteca cu
miere de albine (doua parti
macese si o parte miere), din care se iau 2-3 lingurite pe zi. Nautul - se fierb 100 g naut si 150 g
orez intr-un litru de apa, timp de o jumatate de ora, apoi se lasa sa se limpezeasca 10 minute. Se beau 3 pahare pe zi. Prunul - decoct din frunze, 20-30 g, la 1 litru de apa. Se beau 3 pahare pe zi. Rodia - decoct de scoarta si de radacina, 30-50 g, la 1 litru de apa. Se beau 2 pahare pe zi.