Inflamatie a venelor, uneori cu formare de cheaguri de sange care nu permit circulatia. Se manifesta sub forma de dureri la palpare, hipertermie cutanata, dilatatie venelor superficiale, senzatie de
tensiune a gambei, temperatura, puls crescut.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: albastrita, alunul, arnica,
castanul porcesc (salbatic), coada calului, coada soricelului, galbenelele, ghimpele, hameiul, iarba mare, lumanarica, musetelul, papadia, podbalul, scaiul, sunatoarea, traista ciobanului, urzica, vita-de-vie.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Albastrita - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate, peste care se toarna o cana (200 ml)
cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea calduta, in trei
reprize.
Alunul - decoct dintr-o lingura frunze uscate si macinate, la o cana (200 ml) cu apa.
Se fierbe 5 minute la foc mic si apoi se strecoara. Se beau 2 cani de ceai caldut pe zi.
Castanul porcesc - decoct din 5 g pulbere scoarta, la 100 ml apa. Se da in clocot si se
lasa sa se raceasca, apoi se strecoara. Se iau zilnic cate 20 de picaturi, timp de 20 de
zile. Se face o pauza si apoi se reia tratamentul.
Galbenelele - decoct dintr-o lingurita partile aeriene ale tei, uscate si maruntite,
peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute
si apoi se strecoara. Se bea fractionat, inaintea meselor principale.
Ghimpele - decoct dintr-o lingurita ta maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se
fierbe 10 minute la un foc mic. Se lasa acoperit 15 minute si apoi se strecoara. Se beau
2 cani pe zi, dimineata si seara.
Iarba mare- decoct din 3-4 linguri pulbere radacina, la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se iau 2-3 lingurite, seara, inainte de culcare. Papadia - infuzie din 1-2 lingurite ta intreaga, uscata si manmtita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Traista ciobanului - decoct din 4-5 g ta uscata, maruntita, la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute si apoi se strecoara. Se iau cate 3 linguri, de 3 ori pe zi. Urzica - infuzie din 1-2 lingurite de frunze maruntite, la o cana (200 ml) apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Vita de vie - infuzie dintr-o lingura de frunze, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiuri complexe
1. Amica - radacina (20 g), Sunatoare - ta (20 g), Coada soricelului - florile (20 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se iau cate
3 linguri pe zi.
2. Musetel - flori (30 g). Scaiul - radacina (30 g), Hamei - conuri (60 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se iau cate 2 linguri pe zi.
3. Urzica - frunze (60 g). Papadie - frunze (60 g), Coada soricelului - florile (60 g), ntrilica - ta (30 g), Podbal - frunze (30 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se ia cate o lingura pe zi.
UZ EXTERN:
Amica - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se aplica comprese caldute in zona afectata.
Coada calului - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se aplica comprese locale.
Galbenelele - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana (250 ml) cu apa fierbinte. Se aplica comprese locale.
Iarba mare - infuzie dintr-o lingurita de radacini maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se aplica sub forma de comprese.
Lumanarica - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa 15 minute si se strecoara. Se aplica comprese locale.
Musetelul - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa 15 minute si apoi se strecoara Se aplica comprese locale.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se aplica comprese locale.