Infectie localizata la degete. Se datoreste unui streptococ sau stafilococ patruns printr-o zgarietura sau taietura, uneori aproape inzibila.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: arnica, bradul, cimbrul, coada calului, feriga, inul, levantica, lumanarica, macul, musetelul,
nalba mare, obligeana, patrunjelul, sclipetii, socul, stejarul, traista ciobanului, usturoiul.
Retete utilizate
UZ EXTERN:
Arnica - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se fac bai la degete. Inul - compresie din terci de seminte, dupa care se fac spalaturi cu ceai de musetel. Musetelul - infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale. Baile trebuie sa fie fierbinti si sa dureze o jumatate de ora. Dupa baie, se pune un bandaj, sub care se unge o
alifie pentru abcese.
Ceaiuri complexe
1. Coada calului - ta (20 g), Traista ciobanului - ta (20 g), Usturoi - catei (20 g pisat), Mac - capsule (20 g). Brad - ace (20 g), Cimbru - ta (20 g). Decoct dintr-o lingura de amestec, la 300 ml de apa rece. Se fierbe 15 minute si apoi se aplica sub forma de comprese pe degete.
2. Lumanarica - ta (20 g), Sclipcti - ta (20 g), Ceapa - felii (20 g). Fierte in 300 ml de lapte, la care se adauga si un galbenus de ou. Se aplica sub forma de cata-plasme.
3. Amica - flori (30 g). Musetel - flori (30 g), Stejar - scoarta (20 g), Obligeana -rizom (20 g), Levantica - flori (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec. la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se fac 2-3 bai pe zi.
4. Patrunjel - ta (20 g), Nalba mare - radacina (20 g), Feriga - rizom (20 g), Soc
- flori (20 g). Se pun 15 g de amestec, in 500 ml de n alb, si se lasa sa stea peste noapte in apa rece, iar a doua zi, cantitatea se incalzeste pana la punctul de fierbere. Apoi se introduce degetul in nul caldut cu te.