Concretiune formata in ca biliara prin depunere de colesterol, pigmenti si saruri biliare etc, uneori avand o compozitie mixta. De multe ori se complica cu infectii sau se pot obtura canalele biliare, producand icter mecanic.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: agrisul, albastrelele, bradul, brusturele, hameiul, iarba mare, iedera, izma, jneapanul, lemnul dulce, macesul,
patrunjelul de camp, pelinul, porumbul, ridichea, rostopasca, turita mare.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Agrisul - se consuma zilnic 500 g -l kg fructe proaspete sau sub forma de compot, in 3-4 reprize.
Albastrelele - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa (250 ml).
Brusturele - decoct din 2-4 linguri de radacini, la 1 litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.
Hameiul - infuzie din 2 linguri conuri maruntite, la 1/2 litru apa clocoiita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. intreaga cantitate se bea intr-o zi, in 2-3 reprize.
Iarba mare - decoct din 4 linguri de radacina maruntita, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi. Izma (menta) - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Lemnul dulce - infuzie dintr-o lingurita de pulbere radacina, peste care se toama o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau
3 cani pe zi. Macesul - infuzie din 2 linguri de fructe, la 500 ml de apa. Se bea intreaga cantitate, in
cursul unei zile.
Porumbul - infuzie din 2 linguri de matase, la o cana cu apa (250 ml). Se ia cate o lingura, la 3 ore.
Ridichea - se face o cura de 6 saptamani cu suc de ridichi. Se incepe cura dimineata, pe
stomacul gol, cu 100 g, si se creste in decursul a 3 saptamani, treptat, la 400 g, pentru a scadea din nou, in decursul a 3 saptamani, la 100 g. Nu se recomanda in cazul unor afectiuni gastrice si intestinale.
Turita mare - infuzie dintr-o lingura de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Ceaiuri complexe
1. Patrunjel de camp (20 g), Iedera (20 g), Hainei (20 g), Turita mare (20 g), Izma (20 g), Pelin (20 g). Se pun 3 linguri din acest amestec, la 1 litru de vin de mere sau cidru, se lasa sa stea la rece, se incalzeste maceratul pana aproape de punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc si se lasa in repaus 3 minute. In timpul unei zile, se ia, la fiecare ora, cate o lingura, in total cam de 8-9 ori.
2. Musetel - flori (10 g), Albastrele - flori (30 g), Izma (menta) - frunze (10 g), Turita mare -ta (10 g), Rostopasca - ta (10 g). Macesul - fructul (15 g), Porumbul-matase (15 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
3. Brad - ulei latil (5 g), Jneapan - ulei latil (5 g), Izma (menta) - ulei latil (5 g), Floarea soarelui- ulei (75 g). Sub forma de picaturi: de 3 ori pe zi, cate 5 picaturi pe
zahar sau in putina apa, inainte de masa.