Durere violenta, abdominala, ce apare brusc, sub forma de crize. Ea este de origine variabila: 1. gastro-intestinala; 2. hepato-biliara; 3. renala.
1. COLICA GASTRO-INTESTTNALA - Durere abdominala datorata unei enterocolite, apendicite sau pancreatite.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: anasonul, angelica, anghinarea, busuiocul, brusturele, captalanul, chimenul, coada racului, coada soricelului, coriandrul, cretisoara, feniculul, izma, jalesul de gradina, macul, maghiranul, mataciunea, musetelul, negrilica, obligeana, rachitanul, roinita, salcamul, sulfina, sovarvul, trifoiul rosu, valeriana, ventrilica.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Anasonul - infuzie dintr-o lingurita de fructe, la 300 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea o cana pe zi, in trei reprize, inaintea meselor principale.
Angelica - infuzie dintr-o lingurita de radacina pisata, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se continua fierberea inca 5 minute. Se bea o jumatate de cana, inainte de mese.
Anghinarea - infuzie din 1-2 lingurite de ta uscata, maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Busuiocul - infuzie dintr-o lingurita de pulbere din frunze, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Brusturele - decoct din 3-4 linguri de pulbere de radacina, la 1 litru de apa clocotita. Se continua fierberea inca 2 minute, la foc scazut. Se strecoara si se indulceste. Se bea cantitatea in tot timpul zilei.
Chimenul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fruct, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi, inaintea meselor principale.
Coada racului - decoct din 2 lingurite de ta uscata si maruntita, la 500 ml de apa. Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se bea caldut, in trei reprize, dupa mesele principale.
Coada soricelului - infuzie din 2 linguri de flori maruntite, la 500 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea caldut, in cursul unei zile, in 4-5 reprize. Coriandrul - infuzie dintr-o jumatate de lingurita de fructe, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10 minute si apoi se strecoara. Se bea cantitatea in cursul unei zile.
Cretisoara - infuzie din 1-2 lingurite de ta uscata, maruntita, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10 minute. Se beau 1-2 cani pe zi. Fenicului - infuzie dintr-o jumatate lingurita de fructe, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Izma - infuzie dintr-o lingurita de frunze maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se Iasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani de ceai rece pe zi. Jalesul de gradina - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Maghiranul - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Mataciunea - infuzie dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2
ceaiuri pe zi, neindulcite.
Musetelul - infuzie din 1-2 lingurite pulbere din flori, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi, pe
stomacul gol.
Negrilica - decoct din 1-2 lingurite seminte, la 1 litru de vin. Se fierbe 10-l5 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 1-2 paharele, inainte de masa.
Obligeana - infuzie dintr-o lingura si jumatate (15 g) de rizom uscat si maruntit, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.
Rachitm - infuzie dintr-o lingurita de pulbere din ta sau ta uscata, maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Roinita - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Salcamul - infuzie dintr-o lingura de flori uscate, peste care se toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, dupa mesele principale.
Sulfina - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Sovarvul- infuzie din 2 lingurite de ta maruntita, la 1 litru de apa clocotita. Se lasa acoperita pana ce se raceste. Se bea, de 3 ori pe zi, cate o ceasca, cu inghitituri rare. Trifoiul rosu - infuzie dintr-o lingurita cu flori uscate, maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Valeriana - infuzie dintr-o lingurita pulbere din radacina, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se bea treptat, in cursul unei zile.
ntrilica - infuzie dintr-o lingura de ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.