imbolnavirea organismului ca rezultat al ingurgitarii sau acumularii unor medicamente, sau a unor substante toxice in cantitate mare.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: anghinarea, brusturele,
catina alba, cicoarea, coada soricelului, fasolea, iarba mare, ienuparul, izma, lumanarica, mesteacanul, osul iepurelui, papadia, pirul, porumbarul, sunatoarea, trei-frati-patati, trifoiul rosu, urzica.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Anghinarea - infuzie din 2 lingurite ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (300 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute. Se bea in 3 reprize, inaintea meselor principale.
Brusturele - decoct din 3-4 linguri pulbere radacina, la 1 litru de apa clocotita. Se continua fierberea 2 minute la foc scazut. Se strecoara si se indulceste. Se bea in timpul unei zile.
Catina alba - infuzie din 2 linguri de fructe zdrobite, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Cicoarea - decoct din 2 lingurite de ta (radacina plus partile aeriene), la 200 ml apa. Se fierbe 5 minute. Se bea caldut, in 3 reprize, inaintea meselor principale. Coada soricelului - infuzie dintr-o lingura de flori maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese.
Fasolea - decoct din 3 linguri de teci maruntite, in 750 ml de apa rece. Se fierb 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in 3 reprize. In decursul unei zile. Iarba mare - decoct din 3-4 linguri pulbere radacina, la o cana cu apa rece (200 ml). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se iau 2-3 lingurite seara, cu o ora inainte de culcare.
Ienuparul- decoct diluat din 10-20 galbuie (fructe), la 1 litru de apa. Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Cantitatea se bea in cursul unei zile.
Izma - infuzie dintr-o lingurita frunze maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Lumanarica - infuzie dintr-o lingurita cu flori uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Mesteacanul - infuzie din 4-5 lingurite de frunze, la 300 ml de apa clocotita. Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se adauga un rf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea o cana, la interl de 3-4 ore.
Osul iepurelui - decoct din 4 linguri de radacina maruntita, la 1 litru de apa rece. Se fierbe 30 de minute. Se bea fractionat, in decursul unei zile.
Papadia - infuzie din 1-2 lingurite de ta intreaga (frunze, rizom, radacina), uscata si maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Pirul - infuzie dintr-o lingurita de pulbere rizom, intr-o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2-3 cani de ceai caldut pe zi.
Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cam pe zi.
Sunatoarea - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Trei-frati-patati - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 3 cani pe zi.
Trifoiul rosu - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate, maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Urzica - infuzie dintr-o lingura cu frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.