Boala se manifesta prin agitatie, neliniste si ameteli.
Plante medicinale ce pot fi utinzate: angelica, cimbrul, coada calului, coada soricelului, coada racului, isopul, levantica, maghiranul, roinita, rozmarinul, salvia, sunatoarea, stevia de munte, tataneasa, valeriana, vascul, ntrilica, vioreaua.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Cimbrul - infuzie din 200 g din ta, la 1 litru de apa. Se beau 2 cani pe zi. Coada soricelului - partile aeriene ale tei (50 g), coada calului - partile aeriene ale tei rzi (sterile) (50 g), fierte intr-un litru de apa. Se beau 2 cani pe zi. Salvia - infuzie din 2-4 g din partea aeriana a tei, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2 cesti de ceai pe zi.
Vascul - macerat preparat la rece (8-l2 ore de macerat) din 1-2 g frunze si tulpini tinere maruntite, la 100 ml de apa. Se beau zilnic, timp de 6 saptamani, cate 3 cesti, timp de 3 saptamani, cate 2 cesti si timp de 2 saptamani, cate o ceasca.
Ceaiuri complexe
Angelica - radacina, Coada racului, Maghiranul, Stevia de munte, Rozmarinul, Salvia, Vioreaua, Isopul- partea aeriana, Odoleanul -radacina, Levantica- flori, amestecate in parti egale. Se pun 2-5 g, la 250 ml de apa, care se fierbe in clocot si se lasa 3 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sunatoarea, Levantica, Roinita, Rozmarinul, Salvia, Ventrinca - infuzie din 2-4 g din partile aeriene ale acestor te, la 250 ml de apa fierbinte. Se lasa sa stea 30 de minute. Se bea, in timpul diminetii si al dupa-amiezii, cate o ceasca.
UZ EXTERN:
Cimbrul - infuzie din 200 g din ta, la 1 litru de apa. Se lasa tele in apa peste noapte, se incalzeste infuzia a doua zi si se toarna in apa de baie. Durata baii de sezut este de 20 de minute.
Coada soricelului, Coada calului- infuzie din 100 g din amestecul partilor aeriene, la 1 litru de apa, care se toarna la o baie. Pentru bai se lasa tele in apa peste noapte. Durata baii este de 20 de minute.
Tataneasa - frunzele oparite si inlite intr-o panza sau tifon ce se aplica local.