Tulburari locale si generale, produse prin actiunea frigului. Degeraturile sunt gra prin urmarile lor si sunt mai frecnte la membrele inferioare. Sunt de trei grade:
1. gradul I se caracterizeaza prin eritem;
2. gradul II se caracterizeaza prin flictene;
3. gradul III se caracterizeaza prin gangrena.
Degeraturile se pot complica prin infectie. Urmarile pot fi foarte gra: arterite, mutilari, impotenta functionala a extremitatilor.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: ardeiul, amica, bradul,
castanul salbatic, ceapa, ciresul, coada calului, galbenelele, izma, lamaia, musetelul, nucul, obligeana, plopul, ridichea, schinduful, schinelul, stejarul, simatoarea, tataneasa, telina, varza.
Retete utilizate
UZ EXTERN
Ardeiul ~ pensulari usoare cu tinctura de ardei in zona afectata. Ceapa - cataplasme cu
ceapa strivita aplicate in zona afectata. Coada calului - cataplasme cu decoct din 2 lingurite de ta, la o cana cu apa.
Galbenelele - bai sau cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 g de flori, la 1 litru de apa. Comprese cu 10 ml tinctura, la 100 ml apa fiarta si racita (tinctura se prepara prin macerarea timp de 8 zile, a 20 g de ta, in 100 ml alcool de 70°). Plopul ~ bai din infuzie din 20-30 g de muguri, la 1 litru de apa. Ridichile rase - aplicate sub forma de cataplasma in zona afectata. Schineiul - bai locale sau prisnite, cu infuzie preparata din 20 g de ta, la 1 litru de apa.
Schindufui - cataplasme calde din 20-30 g de seminte macinate, la 1 litru de apa. Stejarul - bai locale cu decoct preparat din 20-30 g de coaja, la 1 litru de apa. Teiina - bai locale dintr-o
telina fiarta cu frunze cu tot, taiata marunt, in 2 litri de apa, cea 45 de minute. Se tin partile degerate in decoct cat se poate de cald. Se reincalzeste, pentru a putea fi folosit de trei ori pe zi. Tratamentul dureaza 3-5 zile. Varza - frunze strivite aplicate in zona afectata. Lotiuni complexe
1. Musetelul - flori (10 g). Galbenele - flori (20 g), Izma - ta, partea aeriana (20 g), Stejarul - scoarta (25 g), Tataneasa - radacina (25 g). Infuzie prin fierbere 10 minute la foc mic, preparata din 2 linguri de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se aplica comprese in zona afectata.
2. Sunatoarea - flori (20 g), Musetelul - flori (20 g), Coada calului - ta rde (20 g). Infuzie prin fierbere 10 minute la foc mic, preparata din 2 linguri de amestec, la o cana cu apa. Se aplica comprese in zona afectata. Infuzia fiarta se poate aplica sub forma de bai locale.
3. Amica - flori (3 linguri), Stejar - scoarta (3 linguri), Obligeana - radacina (3 linguri). Fan - flori (3 linguri). Infuzie din acest amestec, 2 linguri, la 250 ml de apa clocotita timp de 10 minute. Se aplica comprese in zona afectata sau se utilizeaza sub forma de bai locale.
4. Tataneasa - radacina (8 linguri), Stejar- scoarta (4 linguri), Fan - flori (4 linguri), Amica - flori (2 linguri). Coada calului - ta rde (2 linguri). Infuzie din acest amestec, 2 linguri, la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 10 minute. Se aplica sub forma de comprese in zona afectata sau se utilizeaza sub forma de bai locale.