Formatiuni proeminente de la suprafata pielii, care provin din o serie de
tulburari in dezvoltarea celulara a acesteia. in general, sunt moi la pipait, de culoare roz-galbuie, sau parosi, tari la pipait, de culoare galben-bruna pana la negru.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: ceapa, galbenelele, lamaia, nucul, papadia, rostopasca, sanzienele albe, usturoiul, volbura.
Retete utilizate
UZ EXTERN:
Ceapa - sucul de
ceapa se aplica zilnic, cu un bandaj steril, pe suprafata negului. Operatia se va repeta de cateva ori pe zi.
Galbenelele - sucul din ta, obtinut prin stoarcere, se aplica, cu un bandaj steril, pe suprafata negului. Operatia se va repeta de cateva ori pe zi.
Lamaia - o bucata de fruct sau sucul obtinut din stoarcerea lui se aplica, de cateva ori pe zi, pe suprafata negului.
Nucul - sucul obtinut din stoarcerea nucilor verzi se va aplica, zilnic, pe suprafata negului, utilizand un bandaj steril.
Papadia - sucul din ta rezultat din stoarcerea ei, cu un storcator de plastic, se aplica, de cateva ori pe zi, pe suprafata negului.
Rostopasca - sucul galben-portocaliu obtinut din stoarcerea unei te se aplica, de cateva ori pe zi, pe suprafata negului.
Sanzienele albe - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se aplica comprese pe suprafata negului. Usturoiul - sucul obtinut din stoarcerea bulbililor (cateilor) se aplica, de mai multe ori pe zi, pe suprafata negului.
lbura - frunzele tei se aplica pe suprafata negului.