Boala caracterizata prin caderea partiala sau totala a parului de pe pielea capului.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: ardeiul iute, bradisorul, brusturele, coada soricelului, iarba mare, jalesul de gradina, nasturelul, tintaura, urzica.
Retete utilizate
UZ EXTERN:
Ardeiul iute - tinctura din 200 g ardei iute macerat, in 100 ml alcool, timp de 7-8 zile. Se fac frectii energice la radacina parului, de 1-2 ori pe saptamana. Bradisorul - decoct din 2 linguri de ta uscata si maruntita si 2 linguri sporangi, la 1 litru de apa. Se fierbe pana scade la jumatate. Se lasa la racit 20 de minute si apoi se strecoara. Se spala bine pe cap, apoi, cu decotul obtinut se tamponeaza
parul la radacina.
Brusturele - decoct din 25 g de radacini maruntite, la 1 litru de apa. Se administreaza sub forma de frectii zilnice.
Coada soricelului ~ decoci din 40 g din partile aeriene florifere ale tei, la 1 litru de apa. Se fierb timp de 10 minute. Se administreaza sub forma de frectii zilnice. Iarba mare - decoct din 30 g radacini maruntite, la 1 litru de apa clocotita. Se administreaza sub forma de frectii zilnice.
Jalesul de gradina ~ tinctura medicinala obtinuta din 200 g frunze, in 100 ml alcool. Se administreaza sub forma de frectii la baza firului de par sau intern: 20 de picaturi, de 3 ori pe zi.
Nasturelul - se utilizeaza sucul proaspat obtinut din ta. Se administreaza sub forma de frectii, in fiecare seara.
Tintaura - decoct din 50 g din partile aeriene florifere, la 1 litru de apa, timp de 10 minute. Se administreaza sub forma de frectii zilnice.
Urzica - infuzie din 30 g frunze, la 500 ml de apa, se fierbe 30 de minute. Se administreaza sub forma de frectii zilnice.