Incetarea functiei glandelor genitale. Climacteriul la femei se numeste menopauza, apare in jurul varstei de 50 de ani (intre 45 si 55 ani) si este caracterizat prin oprirea menstruatiei, a functiei generati si prin aparitia unei serii de simptome neurovis-cerale: bufeuri de caldura urmate de transpiratii, de simptome, exciilitate anormala, nervozitate,
tulburari de ritm cardiac, hipertonie, tulburari de somn, ameteli,
cefalee si altele. Climacteriul poate fi spontan, sau artificial (datorita extirparii ovarelor, din cauza unei tumori, sau provocat de un tratament cu raze Roentgen).
Climacteriul la barbati, numit si andropauza, apare mai tarziu, catre 60-70 de ani, de obicei cu simptome mult mai atenuate. Involutia senila a testiculelor se produce mai lent decat a
ovarelor la femei, dar si la barbati pot apare simptome morbide: bufeuri, tulburari de memorie, de somn, circulatorii, potenta diminuata, stari depresi etc.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: paducelul, porumbarul, talpa gastii, urzica moarta.
Retete utilizate UZ INTERN;
Paducelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, frunze sau fructe, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Tinctura din 20 g flori, frunze sau fructe macerate timp de 10 zile, in 100 ml de alcool. Se iau cate 15 picaturi, de trei ori pe zi. Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita de flori, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Talpa gastii - infuzie din 3 linguri de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se iau 3-5 linguri pe zi.
Urzica moarta - infuzie dintr-o lingurita de flori sau o lingurita de pulbere din ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.