Boli datorate lipsei uneia sau mai multor
vitamine din alimentatie, care apar in special la sfarsitul iernii, cand alimentatia din zona temperata este mai saraca in fructe, legume sau zarzavaturi proaspete. Majoritatea telor medicinale contin vitamine, in special vitamina C, provitamina PP, K, complexul B etc.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: alunul, calinul,
catina alba,
coacazul negru,
ciubotica cucului, fragul, macesul, morcovul, nucul, paducelul, pinul, scorusul, urzica, zburatoarea, zmeurul.
Retete utilizate
UZ INTERN:
Alunul - se consuma zilnic, cate 250 g seminte proaspete.
Calinul - decoct dintr-o lingurita pulbere de scoarta, la o cana cu apa (250 ml); se da in clocot 1-2 minute, se decanteaza si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Catina alba - infuzie din 1-2 lingurite de fructe uscate, la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Coacazul negru - sirop din 500 g fructe uscate, la 1 litru de apa. Se fierbe 15 minute la un foc mic si apoi se strecoara printr-o panza rara. Se adauga 250 g
zahar si se fierbe pana la consistenta de sirop. Se ia cate 1 lingurita, la 2 ore.
Fragul - cura de fructe proaspete, timp de 7-l4 zile, cate 1-l,5 kg/zi.
Macesul - infuzie dintr-o lingura de fructe, fara seminte, la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi. Sirop de casa: 250 g de
macese uscate, peste care se toarna 1,5 1 de apa
clocotita si se lasa la macerat 12 ore, apoi se filtreaza si se adauga 1/2 kg zahar, fierbandu-se pana la consistenta siropoasa. Bautura racoritoare: din 100 g de macese macerate intr-un litru de apa rece, timp de 12 ore, cu adaos de 100 g de zahar; apoi se filtreaza si se pastreaza la rece.
Morcovul- suc din radacina obtinut la storcator; se beau, in flecare dimineata, cate 100 ml;
suc amestecat cu 2 parti apa si 4 parti zahar, se iau mai multe linguri in timpul unei zile.
Nucul - infuzie din 4 linguri frunze maruntite, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 10 minute si apoi se strecoara. Se iau cate 3 linguri pe zi. Paducelul - infuzie dintr-o lingurita amestec flori, frunze si fructe, la o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se bea in cursul unei zile, inaintea meselor.
Pinul - sirop de muguri, pregatit din 100 g muguri, peste care se toarna 100 ml alcool 70°. Se lasa la macerat 12 ore. Se adauga apoi 1 litru de apa clocotita, se lasa acoperit 6 ore si apoi se strecoara. Se adauga 200 g zahar, la 100 ml solutie. Se fierbe din nou pana se topeste zaharul si capata o consistenta siropoasa. Se strecoara si se trage la sticle. Se iau 2-3 lingurite pe zi.
Scorusul de munte - infuzie dintr-o lingurita fructe uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si se apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Urzica - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o cana (200 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Zburatoarea - infuzie din 3-4 g ta uscata (tulpini, frunze, flori) si maruntita, peste care se toarna 1 litru apa clocotita. Se lasa acoperita 5-6 ore si apoi se strecoara. Se bea de 3 ori pe zi, cate 100 ml inainte de masa. Zmeurul - se consuma zilnic 500 g de fructe proaspete. Ceaiuri complexe
1. Macesul - fructe, Catina alba - fructe. Se prepara o infuzie din 1-2 lingurite, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
2. Macesul - fructe (30 g), Catina alba - fructe (20 g), Ciubotica cucului - frunze (10 g), Urzica - frunze (20 g), Izma buna - frunze (10 g), Zmeur - frunze (10 g). Infuzie dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Legume si fructe utilizate in avitaminoze: Insuficienta vitaminei A Se vor consuma: sfecla rosie, spanac, loboda, morcovi, patrunjel (frunze), varza rosie, ceapa rde, salata rde, macese, catina alba, caise, prune uscate, afine, mure, piersici, nuci, pepene rde, capsuni, zmeura, coacaze negre, lamai, portocale. Insuficienta vitaminei B1.
Se vor consuma: germeni de secara, germeni de grau, mazare rde, fasole rde, ceapa rde, spanac, ardei gras, varza creata, varza rosie, cartofi, pastamac, conopida, loboda, varza alba, cirese, piersici, portocale, prune uscate, agrise, catina alba. Insuficienta vitaminei B2
Se vor consuma: mazare rde, spanac, fasole rde, loboda, salata rde, cartofi, andi, conopida, sfecla rosie, varza creata, varza alba, varza rosie, morcovi, coacaze negre, catina alba. Insuficienta vitaminei B6
Se vor consuma: cartofi, spanac, mazare rde, conopida, morcovi, salata rde, rosii, fasole rde, sfecla rosie, mere, pere, afine, cirese, capsuni, struguri, prune, catina alba.
Insuficienta vitaminei B12
Se va consuma: drojdie de bere. Insuficienta vitaminei C
Se vor consuma; frunze de patrunjel, ardei gras, hrean, marar, loboda, spanac, salata rde, praz, capsuni, lamaie, portocale, mazare rde, cartofi, ridichi, afine, visine, mere, pepene galben, macese, coacaze negre,
Insuficienta vitaminei E
Se vor consuma: germeni de secara, salata rde, frunzele de sfecla, morcovi.
Insuficienta vitaminei P
Se vor consuma; ardei gras, frunze rzi de salata, struguri, prune, coaja de lamaie si portocala.