Solutie de continuitate la nivelul tesuturilor organismului, in urma actiunii unor factori mecanici (in special, obiecte taioase). Dupa natura acestor factori exista: plagi taiate, intepate, impuscate, muscate, zdrobite, penetrante, transurate (care strabat o regiune sau un organ de la un capat la altul) etc.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: amica, cerentelul, cimbrisorul, cimbrul,
ciubotica cucului, coada soricelului, cretusca, frasinul, galbenelele, iarba rosie, iarba mare, ipcarigeaua, isopul, jalesul, levantica, mesteacanul,
mierea ursului, morcovul, musetelul, nucul, patlagina, pelinul, pinul, plopul negru, rachitanul, roinita, rostopasca, salcia, salcamul, sapunarita, sclipetii, stejarul, sulfina, sunatoarea, sovarvul, talpa gastii, tataneasa, troscotul, turita mare, ungurasul, urzica, volbura.
Retete utilizate
UZ EXTERN:
Amica - pansamente cu 10-20 ml tinctura, la 100 ml apa distilata. Cerentelul - decoct din 2 lingurite de rizom cu radacini, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 10 minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale si apoi se aplica comprese in zona afectata.
Cimbrisorul - decoct din 1-2 linguri de pulbere din ta, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale, folosindu-se un tampon de vata.
Cimbrul - infuzie sau decoct din 2 linguri pulbere ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se fac spalaturi locale.
Ciubotica cucului - infuzie din 2-3 lingurite de flori, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se aplica cataplasme calde pe locurile afectate. Decoct dintr-o lingurita pulbere rizom si radacini, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 10 minute. Se lasa acoperita 15 minute, pentru a se raci, si apoi se strecoara. Se aplica cataplasme pe locurile afectate.
Coada soricelului - infuzie din 2-3 linguri de ta, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se aplica bai locale.
Cretusca - decoct din 20-60 g radacina maruntita, la 1 litru de apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac spalaturi locale.
Frasinul- infuzie din 100 g flori sau frunze, peste care se toarna 1 litru de apa clocotita.
Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se aplica spalaturi in zona afectata.
Galbenelele - infuzie din 2 linguri de flori, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se Iasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale sau cataplasme.
Iarba mare - decoct din 3-4 linguri de radacini maruntite, la o cana cu apa (250 ml).
Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se aplica comprese locale.
Iarba rosie - decoct din 2-4 linguri de ta uscata si maruntita, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se aplica spalaturi in zona afectata.
Ipcarigeaua - decoct din 2 lingurite de radacina, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15-20 de minute si se strecoara. Se fac spalaturi locale, cu tampoane sterile de tifon.
Isopul - infuzie din 1-2 linguri de pulbere ta, la o cana (250 ml) cu apa clocotita.
Se lasa acoperita 20-25 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, sau se aplica comprese locale.
Jalesul -
alifie preparata din 45 g ceara de albine, 250 g untura proaspata si 30 g extract de ta. Se unge zona afectata. Infuzie din 3 linguri frunze uscate maruntite, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale.
Levantica - infuzie dintr-o lingura de flori, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale.
Mesteacanul - infuzie dintr-o lingurita scoarta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se fac spalaturi locale sau se aplica comprese.
Mierea ursului - infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (300 ml). Se fac spalaturi locale.
Morcovul - cataplasme cu radacini rase sau frunze zdrobite. Decoct proaspat din frunze. Se aplica bai locale, sau comprese.
Musetelul - infuzie din 3 linguri flori, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se aplica bai locale, sau cataplasme.
Nucul - decoct din 3-4 linguri de frunze, la o cana cu apa (250 ml). Se fierb 5-l0 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale.
Patlagina - infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale in zona afectata.
Pelinul- infuzie din 2 linguri de ta uscata si maruntita, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 30 de minute acoperita si apoi se strecoara. Se aplica bai locale, folosindu-se un tampon de vata sau comprese.
Pinul - infuzie dintr-o lingura de muguri. la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute si se Iasa acoperita 15 minute pentru racire. Se strecoara. Se fac bai locale. Plopul negru - infuzie dintr-o lingura de muguri, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se fac bai locale.
Rachitanul - infuzie din 1-2 linguri de pulbere ta sau ta uscata si maruntita, peste care se toama o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, folosindu-se un tampon de vata sau se pun comprese. Roinifa - infuzie din 2 lingurite pulbere frunze, la o cana (250 ml) cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se fac badijonari locale. Rostopasca - pulberea de ta se aplica pe locul afectat.
Salcia - decoct din 3-4 linguri scoarta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale. Salcamul - pulbere dintr-o lingura flori uscate, care se aplica pe rani. Sapunarita - decoct din 2 lingurite pulbere rizom si radacina, la o cana (250 ml) cu apa. Se lasa la macerat 6-8 ore, apoi se da in clocot 10 minute. Se strecoara. Se fac tam-ponari in zona afectata.
Sclipetii - cataplasme locale cu amestec de pulbere din rizom si tarate de grau, amestecate cu apa calda. Se pune amestecul intre doua pansamente si se aplica pe zona afectata. Stejarul - decoct din 3-4 lingurite de pulbere scoarta, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, sau se aplica comprese. SulGna - infuzie din 2 linguri cu ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, sau se aplica cataplasme.
Sunatoarea - infuzie din 2 linguri cu ta uscata si maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se aplica cataplasme.
Sovarvul - frunzele crude se aplica pe locurile afectate.
Talpa gastii - infuzie din 2-3 linguri cu pulbere de ta. la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se Iasa 15-20 de minute, se strecoara. Se aplica cataplasme pe locul afectat. Tataneasa - cataplasme cu o pasta obtinuta din pulbere de radacina, amestecata cu apa calda. Pasta se pune pe tifon si se aplica pe rani. Decoct din 4-5 linguri cu radacini, la 250 ml apa. Se fierbe 15 minute. Se aplica cataplasme pe locul afectat. Troscotul - infuzie din 3-4 linguri cu ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se aplica cataplasme in zona afectata. Turita mare - cataplasme cu ta proaspata, zdrobita.
Ungurasul - infuzie din 1-2 linguri de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale, folosindu-se un tampon de vata.
Urzica - infuzie din 3-4 linguri de frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita
(250 ml). Se fac bai locale, sau se aplica comprese.
lbura - frunzele intregi, proaspete se pun pe locul afectat si se bandajeaza.