mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Travaliul normal

Travaliul normal







Uterul prezinta dupa 30 de saptamani de sarcina contractii de tip Braxton - Hicks. Acestea sunt recunoscute in \"practica\" drept contractii nedureroase, in care presiunea este de aprox. 15 mmHg (in travaliu presiunea este de aprox. 60 mmHg) si sunt cel mai frecnt intalnite dupa 36 de saptamani.
Travaliul normal se produce dupa 37 de saptamani de gestatie. in mod normal, trebuie sa aiba ca rezultat nasterea spontana pe cale vaginala a unui copil in primele 24 de ta de la debutul contractiilor spontane regulate. Este adesea anuntata (prestita) printr-o \"marca\" a travaliului - eliminarea dopului de mucus cervical si o mica hemoragie cand membranele coboara prin orificiul cervical. Atunci se poate produce ruptura membranelor.


Primul stadiu al travaliului este reprezentat de intervalul de timp de la debutul contractiilor pana cand colul uterin este complet dilatat (colul uterin nu se muleaza pe extremitatea cefalica). Colul uterin initial se sterge: devine mai scurt si mai moale inainte de a se dilata. O viteza de dilatare satisfacatoare pomindu-se de la un orificiu de 3 cm este de 1 cm/h. Primul stadiu, de obicei, dureaza 12 ore la primare si 7,5 ore la multipare. in cursul primului stadiu al travaliului controleaza la fiecare jumatate de ora pulsul matern TA si TA°; evalueaza contractiile uterine la fiecare 15 min in ceea ce priste intensitatea lor (in timpul unei contractii trebuie sa fii incapabil sa deprimi uterul cu degetele) si frecnta lor (ideal 3-4 /IO min, cu durata de peste 1 min). Examineaza vaginul la fiecare 4 ore pentru a evalua gradul de dilatare a colului uterin, pozitia si gradul de angajare ale extremitatii cefalice (masurat in cm deasupra spinelor ischiatice) si noteaza gradul de modelare a acesteia ( p.92). Noteaza starea lichidului amniotic ( p.143). Testeaza urina materna din 4 in 4 ore pentru proteinurie si corpi cetonici. Daca mama devine ceto-acidozica instateaza-i o perfuzie IV si administreaza-i glucoza 10%. Masoara frecnta cordului fetal (daca aceasta nu este monitorizata continuu) la fiecare 15 min. Noteaza frecnta cardiaca inainte, in timpul si imediat dupa contractiile uterine.
A,l doilea stadiu al travaliului este reprezentat de intervalul de timp din momentul dilatarii complete a colului uterin pana la nasterea copilului ( Miscarile capului fetal in cursul travaliului p.92).
Mama va simti nevoia sa impinga fatul spre exterior si pentru aceasta isi va utiliza musculatura abdominala impreuna cu manevra Valsalva pentru a-si ajuta copilul sa se nasca. Pe masura ce capul coboara, peri-neul se intinde si anusul se deschide larg. Durata normala a celui de-al doilea stadiu este de 45 - 120 de min la primipare si de 15 - 45 min la multipare. Scopul asistarii gravidei in aceasta perioada il reprezinta prenirea nasterii precipitate (si astfel a hemoragiei intracraniene) prin exercitarea presiunii asupra perineuiui.


Durata temporizarii sectionarii cordonului ombilical influenteaza nesemnificativ nou - nascutii la termen, dar mentinerea acestora la 20 cm sub orificiul vaginal si intarzierea pensarii cordonului ombilical peste 30 de secunde determina nile ridicate ale hematocritului, scazand astfel necesitatile transfuzionale si de administrare suplimentara de oxigen la prematuri.1
Al treilea stadiu - il reprezinta eliminarea placentei. Deoarece dupa nasterea copilului, uterul se contracta pana la dimensiunea corespunzatoare saptamanei a 20 a de sarcina, placenta se separa de uter la nilul stratului spongios al deciduei bazale. Apoi se pliaza si hemoragia retro-placentara in cantitate mica ii faciliteaza eliminarea.
Semne de separare: Cordonul ombilical se alungeste, precipitarea sangerarii (datorate hemoragiei retroplacentare) la nilul vaginului, uterul ascensioneaza, se contracta in abdomen ( poate fi simtit \" la mana\"), si devine mai globulos. Administrarea de rutina a syntometrinei (ergometrina maleat 500 |ig IM + oxitocina 5 U IM) cand umarul anterior al copilului s-a exteriorizat, a scazut durata celui de-al treilea stadiu (la aproximativ 5 min), si a scazut de asemenea incidenta HPP, dar poate cauza probleme pentru sarcina gemelara nediagnosticata. Examineaza placenta pentru a rifica daca este completa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor