mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Operatia cezariana

Operatia cezariana







Incidenta 5-l3% din toate nasterile. Mortalitatea materna este 0,33/1000. Morbiditatea este mai ridicata - datorita infectiei, ileusului, tromboembolismului, si intarziere in realizarea cicatrizarii- numai daca operatia nu se realizeaza sub anestezie epidurala. Factorii ce contribuie la aceasta incidenta crescuta includ supradiagnosticarea suferintei fetale prin cardiotocografie, teama de inculpare daca leziunile cerebrale urmeaza nasterilor vaginale dificile, si mai multe travalii induse artificial (ocitocina poate stimula suferinta fetala).
Incizia segmentului inferior uterin Indicatia aproape universala a acestei incizii o reprezinta ruptura uterina (p.148) mult mai putin frecventa in sarcinile ulterioare; permite o mai buna ndecare puerpe-rala; reduce infectiile, deoarece incizia este extraperitoneala si are rate scazute de complicatii postoperatorii.


Operatia cezariana clasica (incizia verticala). Este rar utilizata. Indicatii:
» Fat situat transvers, cu membranele rupte si exteriorizare de lichid amniotic.
» Malformatii structurale ce fac segmentul inferior imposibil de utilizat.


» Inel constrictor prezent.

» Fibroame uterine (unele). Unele placente praea anterioare cand segmentul inferior este anormal vascularizat.
» Deces matern si necesitatea indepartarii rapide a fatului.
» Feti foarte prematuri, segment inferior incomplet format.


Pregatirea pentru operatia cezariana in urgenta:

a-sExplica mamei ce urmeaza sa se intample.
» Anunta anestezistul, echipa salii de operatii, brancardierii si pediatrul.
» Administreaza mamei O2 100% daca exista suferinta fetala.
» Neutralizeaza continutuf gastric cu 20 ml de solutie de citrat de sodiu 0,3 molar, si stimuleaza evacuarea gastrica cu metoclopramid 10 mg IV. (NB: nu este timp suficient ca antagonistii H2 sa actioneze; ranitidina este pastrata pentru operatii elective, de ex 150 mg PO cu doua ore inainte de interventie). Considera evacuarea preoperatorie a stomacului (de ex. in caz de travaliu prelungit sau de administrare de opiacee). Stomacul trebuie evacuat de rutina inainte de extubare pentru a reduce la minimum riscul de aspiratie postoperatorie.1 Vezi sindr. Mendelson, p.148.
» Transporta grada la sala de operatii (in stare de veghe); instaleaza perfuzia IV. Recolteaza sange pentru testul de compatibilitate pe Iarna (de ex. 2U, 6U si 2 perfuzii IV daca exista asocierea in antecedente cezariana + placenta praea - mai jos).
» Cateterizeaza ca urinara. Pe masa de operatie inclina grada cu 15A° spre partea ei stanga.
» Comunica-i pediatrului daca mama a primit opiacee in ultimele 4 ore. Nota: Halotanul nu trebuie utilizat pentru interventii obstetricale
deoarece relaxarea miometrului creste hemoragia. Alte probleme ce tin de anestezie sunt reprezentate de varsaturi la inductia anesteziei ( inductia cu secventa rapida p.868), si anestezia usoara (copilul iesind din discutie) ce cauzeaza \"constienta paralizata\". a-sin reducerea mortalitatii materne, importanta unui anestezist experimentat este foarte mare.


Indicatii de operatie cezariana Indicatiile de electie le reprezinta disproportia cefalo-pelca dovedita; placenta praea; unele prezentatii patologice (p.140); post chirurgie vaginala (chirurgie reconstructiva subureterala; corectarea chirurgicala a fistulelor co-vaginale); unele infectii materne de ex. herpes, HIV (p.106). Daca se intentioneaza repetarea operatiei cezariene, dispune localizarea ultrasonografica a placentei pentru a exclude placenta praea deoarece aceasta este mai frecventa si mai probabil complicata de placenta acreta (de aici si riscul hemoragiei masive) in prezenta cicatricei uterine.2
Operatia cezariana in urgenta poate fi necesara datorita complicatiilor antenatale de ex. eclampsia severa, dezlipirea placentara precoce (cu fat inca abil). in alte circumstante necesitatea operatiei cezariene dene edenta in cursul travaliului: suferinta fetala; prolaps de cordon ombilical (daca fatul este inca abil); dupa esecul inductiei; sau progresia ineficienta a acesteia.
Trial-ul cicatricelor uterine in conditiile existentei unei cicatrice uterine anterioare, progresia travaliului poate fi permisa sub supraveghere atenta (intotdeauna cu pregatiri prealabile pentru operatia cezariana). Pericolul major il constituie ruptura uterina (in special daca este utilizata ocitocina).
Administrarea profilactica de rutina a antibioticelor Este controversata. Riscul de infectie mai ales ITU sau infectarea plagii si endometrita, este redus prin administrarea de antibiotice IV (de ex. 2g cefradine la inductie, lg la 6h si 12h postoperator) atat in cazul operatiei cezariene in urgenta cat si a celei elective.3 Curele antibiotice mai lungi nu par a fi superioare calitativ, la fel ca si administrarea unor cefalosporine de a 2-a generatie mai scumpe.
Dupa operatia cezariana La mamele Rh negative indeparteaza toi sangele in exces din catatea peritoneala. Fa testul Kleihauer (p.120) si adapteaza doza de imunoglobulina anti-D in functie de pacienta, daca aceasta este indicata. Mobilizeaza mama precoce. Daca disproportia cefa-lo-pelci edenta a determinat operatia cezariana, considera inainte de externare pelmetria radiografica.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor