Lichidul amniotic Este sintetizat prin secretia celulelor amniotice si din filtratul plasmatic matern; lumul este anormal daca fatul nu poate inghiti sau nu poate sa contribuie la acumularea lui prin mictiune. La 10 saptamani lumul este 30 ml, la 20 de saptamani 300 ml, la 30 de saptamani 600 ml. Volumul maxim intre saptamanile 34 si 38 (800 -l000 ml), se reduce ulterior cu 150 ml pe saptamana.
Oligohidramniosul Volumul lichidul amniotic este < 200 ml. Este rar.
Asocieri Sarcina prelungita, ruptura prelungita de membrane,
insuficienta placentara, aplazia uretrei fetale si agenezia renala fetala. Sindromul Potter (fata!) include urechi jos imtate, agenezie renala, plamani hipoplazici si amnion nodosum (acumulari de scuame fetale).
Polihidramniosul (hidramniosul) Lichidul amniotic are un lum de peste 2-3 litri in 1 din 250 de sarcini. 50% dintre
diabet care apare in timpul sarcinii ?" class="alin2">sarcini sunt asociate cu malformatii fetale, 20% cu diabet matern. in 30% este idiopatic.
Cauze fetale: Anencefalie (absenta reflexului de inghitire), spina bifi-da, hernie ombilicala, ectopie vezicala, atrezie duodenala sau esofagiana, hydrops fetalis, atitudine fetala de hiperextensie.
Cauze materne: Diabet zaharat,
sarcina multipla. Apare precoce in al treilea trimestru, mama poate dezlta dispnee si edem. Un perimetru abdominal de >100cm este sugestiv. Polihidramniosul predispune la un
travaliu prematur, malprezentatii, prolaps de cordon ombilical, dezlipire placentara precoce, cand se produce ruperea membranelor si HPP (uterul nu se contracta eficient). Deoarece indometacinul administrat la mama reduce producerea de
urina fetala, acesta poate fi utilizat pentru tratamentul polihidramniosului (ex 25 mg/6 h PO). Productia de
urina fetala revine la normal la 24 h dupa oprirea tratamentului. in timpul travaliului controleaza precoce sa nu apara colapsul cordonului ombilical. Dupa
nastere introdu o sonda nasogastrica in esofagul copilului pentru a-i verifica patenta.
A,mniocenteza Amniocenteza implica recoltarea de lichid amniotic. Este utilizata pentru diagnosticul
prenatal al malformatiilor; in conduita incompatibilitatii Rh (p.284), si pentru estimarea maturitatii pulmonare fetale (rar realizata acum). Maturitatea pulmonara este evaluata prin raportul lecitina/sfingomielina din lichidul amniotic. Daca > 2, plamanii sunt maturati; daca 35-37 ani pentru sdr. Down); un copil cu defect de tub neural in antecedente (afectare ulterioara 1:20) sau nivele serice materne crescute de alfa fetoproteina (p.188 si p.270) - desi ecografia este acum utilizata in locul amniocentezei pentru depistarea defectelor de tub neural; cand unul din pacienti poarta o translocatie cromozomiala echilibrata (sanse de afectare fetala 1 din 4-l0); cand exista risc de afectiune meolica transmisa recesiv (p.248 & p, 250); cand mamele poarta o afectiune legata de cromosomul X ( pentru a determina sexul fetal). Recoltarea de vilozitati coriale poate furniza rezultate mai precoce in atie cu majoritatea metodelor de mai sus, permitand intreruperea mai precoce a sarcinii in lumina acestor rezultate. Frecventa arturilor post amniocenteza este aprox. 1%. p.186.