mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Distocia

Distocia







Distocia se defineste ca dificultate in realizarea traliului. Se poate datora continutului (fat mare, distocia umerilor, p. 143, prezentatie anormala), continatorului {pentru pelvisul ideal p. 92) sau afectarii propulsiei (forta uterina). Disproportia cap fetal-bazin matern apare cand lorile diametrelor sunt defavorabile unui traliu normal (p. 92).
Pelvisul matern. Pelvisul ideal are o stramtoare superioara cu contur rotund (adica ginecoid), dar la 15% dintre femei acesta are contur ol (antropoid). O stramtoare superioara foarte plata este si mai defavorabila traliului (platipoida); apare la 5% dintre femeile de peste 152 cm, si la 30 % dintre femeile < 152 cm.
Scolioza spinala, cifoza, sacralizarea vertebrei L5, spondilolistezisul si fracturile pelvine pot afecta toata anatomia pelviana. Rahitismul si poliomelita au fost anterior cauze importante ale problemelor pelviene. Suspecteaza o ingustare pelvina daca extremitatea cefalica nu s-a angajat la saptamana a 37-a, la o primipara caucaziana.


Prezentatia. Prezentatiile cefalice sunt cu atat mai defavorabile traliului cu cat extremitatea cefalica este mai putin flectata. Pozitiile transverse si prezentatiile frontale necesita intotdeauna operatii cezariene: prezentatiile faciale si OP (p.140) se pot exterioriza ginal dar mai frecvent nu progreseaza. Prezentatia pelvina este in mod particular defavorabila traliului daca fatul are >3,5 kg.
Forta uterina. Contractiile incep la nivelul fundus-ului uterin si se proa inferior. Intensitatea si durata contractiilor sunt maxime la nivelul fundus-ului, dar ating presiunea maxima in toate regiunile uterului simultan. Contractiile normale apar cu o frecventa de 3 pe 10 minute, trebuie sa dureze peste 75 de s; presiunea maxima in cursul contractiilor masoara intre 30-60mmHg, si tonusul uterin dintre contractii trebuie sa fie intre 10 si 15mmHg. Miometrul are capacitatea de retractie. Scurtarea fibrelor musculare stimuleaza dilatarea cervicala.
Disfunctia uterina. Contractiile pot fi hipotone (tonus bazai scazut, presiuni cu amplitudine scazuta), sau pot fi normotone dar sunt rare. Aceste disfunctii pot fi corectate prin amplificarea contractilitatii cu oxi-tocina (p.124). Ori de cate ori este utilizata oxitocina, consulta-te cu un specialist obstetrician. Durerea si frica produc eliberarea de catecolamine care pot inhiba activitatea uterina. De aceea este necesara analgezia adecta (p. 126) aceasta putand accelera de asemenea si progresia traliului.
Distocia cervicala. Dilatarea cervicala incompleta poate aparea secundar traumatismelor, chirurgiei reparatorii, biopsiei prin conizatie si cauterizarii. Este dificila diferentierea de dilatarea cervicala incompleta datorata disfunctiei uterine, desi ultima trebuie sa raspunda la administrarea de syntocinon (noteaza diferenta dintre primipare si multipare, p. 124). Tratamentul distociei cervicale este nasterea prin operatie cezariana.


Consecintele traliului prelungit. Mortalitatea neonatala creste datorita traliului prelungit la fel ca si morbiditatea materna (in special prin infectii). Odata cu introducerea asistarii moderne a traliului, monitorizarii atente a progresiei acestuia, prelungirea traliului este diagnosticata precoce si tratata cand este necesar.
a-sCand exista distocie, intreaba: \"Este posibila nasterea pe cale gi-nala in conditii de deplina siguranta?\".


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor