Index
»
Dieta nutritie
»
Retete
»
Oua
Oua
In hrana omului, mai ales in cazul meniului vegetarian, ouale sunt componentele de baza, atat din punct de vedere al gustului, cat si al satietatii. Unele preparate din oua sunt simple, usor de pregatit, uneori chiar numai in cateva minute, ca de exemplu; oua fierte, oua ochiuri, ochiuri la capac sau fierte in apa (romanesti), scrob, omlete, sufleuri. budinci, clatite si alte preparate cu legume, fructe, fainoase si branzeturi.
Pentru reusita preparatelor este foarte important ca ouale sa fie cat mai proaspete. Prospetimea oualor se poate constata prin clatinare; daca se clatina in interior inseamna ca oul este statut. Ouale proaspete au coaja transparenta si poroasa si sunt putin mai grele decat cele vechi care au coaja lucioasa si sunt putin mai usoare.
Ouale nu se sparg direct peste preparat. Fiecare ou se sparge separat pe o farfurioara si numai dupa ce se constata ca este proaspat se toarna peste celelalte. Daca la oul spart albusul se revarsa si nu se tine de galbenus, sau si galbenusul se revarsa, inseamna ca oul este vechi, din astfel de oua nu se pot pregati ochiuri, iar albusul nu poate fi batut spuma. Ouale pentru fiert trebuie sa fie cat mai proaspete si scoase din timp din frigider, altfel vor crapa la fiert.