Multe din recomandarile medicinei tibetane stravechi se bazeaza pe secrete ale alimentatiei: ce, cum, in ce succesiune si cind trebuie sa mincam, totul este la fel de important.
Iata cite recomandari ale intatilor din Tibet:
n Lapte proaspat muls baut zilnic, cite o jumatate de pahar, vindeca dispneea (naduful).
n Gris cu lapte. Inteleptii din Tibet sustin ca am inceput cu gris si lapte, trebuie sa incheiem cu ele. Oricine a depasit bariera celor 40 de ani trebuie sa manince zilnic macar cite linguri de gris cu lapte. Acesta are o actiune benefica asupra oaselor, muschilor si tractului digestiv.
n Caise uscate. Sint un aliment benefic pentru forta fizica a fiecaruia, mai ales a barbatilor.
n Ciorba de peste, mai ales cea de stiuca, este foarte buna pentru orice organism slabit. Pestele contine mult fosfor, sodiu, potasiu, iod si alte elemente.
n Nuci, stafide etc. Consumarea zilnica a acestor alimente tonifica sistemul nervos, alina oboseala, durerile de cap, intareste muschiul inimii si sistemul nervos. Sint foarte utile in afectiunile hepatice. Se recomanda consumarea la o portie a 30 g nuci, 20 g stafide si 20 g cas.
n Brinza dulce de ci. In fiecare zi se recomanda cite 100 g brinza de ci proaspata, fara sare, in ateroscleroza, boli de inima sau hepatice.
n Lamii si portocale. Sint fructe foarte bune in fazele incipiente de hipertensiune, in hipertiroidie. Se poate rade cite o jumatate de
lamiie cu coaja si se amesteca apoi cu zahar. Se ia cite o lingurita, de trei ori pe zi. De asemenea, se pot minca peste zi doua-trei portocale curatate de coaja (ca vitaminizant si diuretic).
n Rachitele. Fructele acestui arbust vindeca gastritele.
n Fragi. Mincind cite o jumatate de pahar de
fragi (de gradina sau de preferat de padure), de sase ori pe zi (in total trei pahare zilnic), dispar calculii hepatici.
n Mere. Aceste fructe, cu continutul lor bogat de
vitamine si peptine (fibre vegetale), sint recomandate in tratamentul gutei si al sclerozei selor sanguine.
n Patrunjel. Se recomanda sa fie consumat - verde si radacini - in tot timpul anului. Este un agent coagulant, contine vitamina C si se recomanda in boli ale singelui si anemii.
n Sorb negru (sau ca inlocuitor scorus). Nu exista nici o alta fructa - cultita sau salbatica - cu un continut atit de ridicat de iod. Se recomanda in scleroze si in
gusa (Basedow). La 1 kg de fructe se pune 1 kg de zahar. Se consuma fructe cu zahar, de trei ori pe zi, cite o lingurita.