Mentha piperita
Fam. Lamiaceae
Mentha piperita deri probabil dintr-un hibrid de Mentha viridis (menta verde). Este cultita pe suprafete intinse in Franta, Italia, Anglia, America. Are miros patrunzator, specific, gust aromatic puternic, dand senzatia de racoare placuta.
Menta este bogata in compusi fenolici (7%) cu proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante. Nivelul uleiului esential este foarte mare - 10-30mlakg de ta uscata.
Principalii constituenti ai uleiului volatil sunt mentolul (30-50%), mentona (15-30%) si acetatul de mentil (10%). Uleiul volatil de menta este folosit in enterocolita si colici abdominali, in afectiuni hepatice, ale cailor respiratorii, laringita (inhalatii), amenoree, migrene, reumatism (frectii locale).
Ceaiul este util in emeza, tulburari cardiace, angina pectorala, litiaza biliara, diskinezie biliara, colita, diaree, aerofagie, balonari, prurit, arsuri (comprese). Are proprietati diuretice, antitusive, antiseptice intestinale, antidiareice, antivomitive.
Cataplasmele cu frunze de menta se folosesc in migrene.
Un studiu recent a analizat rolul protector al mentei fata de alterarile induse de radiatii la nivelul maduvei hematopoietice, in cazul soarecilor Swiss albino. Pe parcursul experimentului soarecii au primit pe cale orala fie apa bidistilata, fie extract obtinut din Mentha piperita, timp de trei zile consecutiv. In ziua a 3-a, dupa 30 de minute de la tratament, animalele au fost expuse la radiatii gamma de 8 Gy. Soarecii au fost sacrificati la 12, 24, 48 ore si 5, 10 si 20 zile post-iradiere pentru eluarea procentului de celule hematopietice, frecventei micronucleilor si nivelului seric de eritropoietina.
Expunerea la radiatii gamma a avut drept consecinta reducerea semnificati a numarului leucoblastelor, mielocitelor, metamielocitelor, pro- si normoblastelor, limfocitelor si megacariocitelor la nivelul maduvei osoase, ativ cu lotul de control (netratat, neiradiat). Pretratamentul cu extractul de menta, urmat de expunerea la radiatii, a avut drept rezultat o reducere semnificati a prezentei micronucleilor in populatia celulara a maduvei osoase murine.
S-a obsert o crestere semnificati a nivelului de eritropoietina la animalele iradiate si pretratate cu Mentha piperita, ativ cu animalele de control (iradiate), la toate interlele de timp prezute in studiu.
Rezultatele acestui experiment sugereaza ca efectele protectoare ale extractului de menta fata de alterarile hematopoietice induse de radiatii la nivelul maduvei osoase, pot fi atribuite capacitatii de mentinere a nivelului eritropoietinei la lori normale.