Anethum graolens
Fam. Apiaceae
Planta legumicola, erbacee, anuala, originara din Asia Centrala. Cantitati mari de marar sunt produse de tarile din estul Europei, tarile mediteraneene si Egipt.
De la marar se folosesc atat fructele uscate (numite eronat seminte" de marar) cat si partea aeriana, proaspata sau uscata. Mararul proaspat este mult mai aromat decat cel uscat. Are un gust dulce, aromat, intermediar intre anason si chimen.
Frunzele proaspete, rzi sunt utilizate ca aromatizant in diferite salate si mancaruri iar ta intreaga proaspata sau uscata, cu flori si seminte se utilizeaza la prepararea muraturilor.
Semintele de marar contin tanin si mucilagii, substante rasinoase, aleurona, ulei esential. Uleiul volatil din frunze (0.35%) si fructe (2 pana 4%) difera usor in compozitie. Principalele componente ale uleiului din fructe sunt carvona (40 pana 60%) si limonen (40%), dar apar in urme si alte monoterpene, cum ar fi phelandren, carol si dihidrocarvone. AZn uleiul din frunze, aroma este determinata de carvona (30 pana 40%), limonen (30 pana 40%), phelandren (10 pana 20%) si alte monoterpene caracteristice.
Mararul era folosit in medicina traditionala pentru tratarea inflamatiilor si a durerii, dar si ca sedativ. Se stie din chime ca mararul poate ameliora flatulenta si stimula digestia. Cercetarile au demonstrat faptul ca uleiul esential are proprietati antibacteriene iar masat pe piele poate sista senzatia de greata.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor