Coriandrum sativum
Fam. Apiaceae
Planta este cunoscuta inca din antichitate (romanii o cultivau) si este raspandita pe toate continentele.
Este o ta anuala, atinge inaltimea medie de 60 cm; are tulpini drepte, ramuroase, de culoare rde stralucitor. Florile sunt mici, roz, bleu pal sau albe si se aduna in ciorchini de forma unei umbrele. Frunzele superioare sunt fin divizate, cele inferioare sunt late si trilobate. Coriandrul se inmulteste prin seminte, in conditii de climat uscat si cald.
Se utilizeaza fructele, care contin pana la 25% ulei eteric, fie sub forma de pulbere pentru aromatizarea diferitelor feluri de preparate culinare, fie intregi, adaugandu-se mancarurilor gatite, muraturilor.
Pe langa ulei, fructele contin acizi fenolici si aldehide alifatice, care ii confera tei aroma specifica. Uleiul esential extras din seminte contine o cantitate mare de linalool, care este antibacterian si are proprietatea de a reduce spasmele musculare.
Numeroase studii au aratat ca, aproape toate proprietatile medicinale ale coriandrului se datoreaza uleiului esential din seminte, care poate regla secretia gastrica si de asemenea, faciliteaza eliminarea gazelor. De aceea, semintele sunt eficiente in tratarea afectiunilor digesti si sunt recomandate si in formele obisnuite de diaree din infectii precum gastroenterita. Frunzele proaspete au proprietati antiseptice.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor