Levisticum officinalis
Fam. Apiaceae
Planta legumicola perena, cultita pentru frunze si radacini, originara din bazinul mediteranean, leusteanul era o leguma nelipsita din bucataria romanilor. Se consuma crud, adaugandu-se ca aromatizant la sfarsitul prepararii mancarurilor.
Contine 0,6-1% ulei volatil format din terpineol si alte terpene, acizi, gumirezine, taninuri, saruri minerale.
Planta are si numeroase proprietati curative. Toate calitatile sale cunoscute de secole au fost verificate de stiinta moderna, in prezent fiind binecunoscut efectul lui benefic in indigestii si tulburari gastrice, stimuland secretiile gastrice, ameliorand colicile intestinale si meteorismul abdominal. Ceaiul preparat din seminte de leustean calmeaza rapid durerile de stomac.
Rol adjunt in afectiunile cardiace cu substrat nervos, in reducerea hipertensiunii arteriale, combaterea anorexiei, afectiuni genitale, impotenta.
Cu un continut bogat in taninuri si acizi organici, leusteanul, indeosebi radacinile sale, maresc diureza si favorizeaza eliminarea clorului, fapt pentru care medicii il indica in edemele cardiorenale. Uleiul volatil din leustean are actiune depurati si antitoxica, fiind util in arterite, artroze, guta, congestii ale pielii, eruptii.
Putem spune pe buna dreptate ca leusteanul este mai curand o ta medicinala decat o simpla leguma.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor