Carum carvi
Fam. Apiaceae
ta bianuala, raspandita in Asia si Europa, chimenul are miros caracteristic, puternic aromat, gust intepator, amarui. Este socotit drept condimentul caracteristic popoarelor vorbitoare de limba germana. Este un condiment foarte vechi in Europa, fiind utilizat inca din vremea romanilor.
Abunda dole referitoare la multiplele utilizari culinare si medicale ale chimenului. O reteta celebra este un lichior aromat cu chimen, cunoscut sub numele de Kummel in Germania si SUA si aqvavit in Scandinavia. Chimenul este condimentul care da preparatelor culinare austriace si celor din sudul Germaniei aroma si gustul caracteristic. Este foarte popular in statele baltice, dar destul de rar intalnit in sudul Europei.
Fructele de chimen contin 3-7% ulei volatil alcatuit din carvona (50-85%), compus cetonic cu actiune antiseptica ce ii confera fructului aroma distincta, limonen (20-30%) si alte componente mai putin importante, cum ar fi carveol, dihidrocarveol, α- si β-pinen si sabinen.
Infuzia din fructe sau uleiul volatil sunt folosite in tratamentul bronsitei, indigestiilor, meteorismului, disfunctiilor mamare, durerilor abdominale, parazitilor intestinali.
In medicina traditionala, fructele de chimen sunt folosite ca diuretic. Deoarece actiunea lor diuretica nu fusese investigata in studii stiintifice, un experiment recent, desfasurat in cursul anului 2007, a evaluat potentialul diuretic al extractului apos realizat din fructe de chimen, administrat pe cale orala la sobolani, atat in doza unica (administrare acuta), cat si in doze repetate (administrare subacuta).
Sobolani masculi Wistar au fost tratati fie cu extract apos (100 mgakg), fie cu medicamentul de referinta, Furosemid (10 mgakg), cantitatea de urina eliminata de animale fiind masurata la diferite intervale de timp de la administrarea dozelor mentionate. Dupa o singura doza de extract, excretia de urina a fost semnificaticrescuta la toti timpii siliti, iar dupa 24 de ore, volumul total de urina eliminat de lotul tratat a fost similar cu cel de la lotul de referinta (tratat cu Furosemid). Extractul de chimen a crescut concentratia urinara a Na+ si K+ , in timp ce Furosemidul a crescut nivelul urinar al Na+ si a redus concentratia urinara a K+. Este de remarcat faptul ca, in ciuda modificarilor produse in excretia urinara a electrolitilor, nivelele plasmatice ale Na+ si K+ nu au fost afectate de nici unul din cele doua produse test.
In ziua a 8-a a studiului subcronic, ambele produse-test au indus diureza si natriureza semnificativa. De-a lungul experimentului, extractul de chimen nu a evidentiat toxicitate renala sau alte efecte adverse.
In urma datelor obtinute s-a confirmat efectul diuretic al extractului de chimen si s-a tras concluzia ca in componenta acestuia exista cel putin un principiu acticu actiune Furosemid-like.