mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Maghiranul

Maghiranul







Origanum majorana


Fam. Lamiaceae


Pe langa utilizarea lui medicinala, maghiranul are si una culinara, datorata aromei sale dulci. Este cultivat pe cale larga in Ungaria, Spania si Africa de Nord, dar creste si in stare salbatica in Portugalia, tara de origine.

Maghiranul este o ta perena, cu tulpini inalte, patrate, de culoare rosiatica. Frunzele sunt ovale, de culoare verde-inchis si cu nervuri puternic reliefate. Atat frunzele cat si tulpinile sunt dotate cu glande. Florile sunt mici, de culoare lila, grupate in ciorchini desi. Toate partile constituente ale maghiranului sunt puternic aromate. Frunzele se utilizeaza proaspete sau uscate. Se comercializeaza si sub forma de pudra, de culoare galbuie, obtinuta prin macinarea fina a frunzelor uscate.

Maghiranul uscat este utilizat, alaturi de cimbru, la prepararea industriala a carnatilor, poate fi folosit la asezonarea mancarurilor de legume (varza, cartofi) si poate fi combinat foarte bine cu dafin, ienupar, piper negru, cimbru.



Planta contine principii amare, taninuri, flanoide, mangan si zinc. Uleiul esential, extras din florile proaspete, este bogat in cavacrol si timol. In compozitia sa intra, de asemenea, si linalool si terpene.

Este recunoscut ca ta utila in tratamentul afectiunilor digestive precum spasmele intestinale, greata, aerofagia, anorexia, flatulenta si diaree. Poate actiona ca sedativ, fiind un bun remediu pentru insomnie si palpitatii. Are actiune vagotonica, crescand tonusul parasimpatic si diminuand tonusul simpatic. Stimuleaza lactatia si transpiratia. Cea de-a doua actiune, in combinatie cu proprietatile diuretice ale tei, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Are si efec puternic bactericid.



In cadrul unui studiu recent efectuat de El-Ashmawy&colab. in vi, pe sobolani, coadministrarea uleiului latil de maghiran si a etanolului a minimizat efectele toxice ale celui din urma asupra organelor de reproducere, ficatului si creierului.

Utilizat sub forma de aplicatii externe, uleiul esential calmeaza durerile articulare si musculare, amelioreaza durerile de dinti si ulcerele bucale.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor