mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Ghimbirul = ghimberul - efecte anticancerigene

Ghimbirul = ghimberul - efecte anticancerigene







Zingiber officinale


Fam. Zingiberaceae


Ghimbirul este o ta perena, taratoare, cu rizom mare si tulpini ce ating inaltimi de 30-100 cm. Frunzele sunt ascutite si lungi, ca un varf de lance, masoara circa 15-20 cm lungime si prezinta o striatie longitudinala proeminenta. Florile de culoare alba, cu pete purpurii sunt grupate sub forma de ciorchine. Se cultiva prin taierea rizomului si se teaza in soluri grase, lutoase, cu drenaj bun. Are nevoie de un climat tropical cu un sezon uscat si unul de ploi abundente.

Ghimbirul este originar din sudul Chinei. Astazi, este cultivat in toata regiunea tropicala si subtropicala in Asia (India produce cca. 50% din recolta mondiala), Brazilia, Jamaica si Nigeria al carui ghimbir este foarte iute, dar lipsit de aroma.

Uleiul esential (1 la 3% din rizomii proaspeti) contine sesquiterpene, (-)-zingiberen (pana la 70%), (+)-curcumen β-sesquiphelandren, bisabolen si farnezen. Monoterpenoidele apar in urme (β-pheladrene, cineol, citral).


Iuteala ghimbirului este cauzata de o rasina nevolatila ce contine acelasi tip de compusi hidroxi-aril, care sunt deasemenea intalniti in alte condimente din familia ghimbirului: zingerone, gingeroli si shogaoli.

Ghimbirul poate fi folosit in absolut toate tipurile de mancaruri, de la sosuri, supe, feluri principale, pana la deserturi si bauturi. Cu toate acestea, nu este foarte popular in Europa, desi era un condiment important inca de pe vremea romanilor, poate din cauza ca proaspat nu este decat rareori comercializat pe continentul nostru. Ghimbirul uscat este destul de diferit ca gust si nu poate substitui rizomul proaspat.

Ghimbirul are proprietati antioxidante si antimutagene, administrat subcutan inhiba carcinogeneza chimica in cazul carcinomului de colon indus la sobolani Wistar masculi de 1,2- dimetil-hidrazina. Incidenta si numarul tumorilor a fost semnificatiredusa, acest condiment avand deci efecte chimiopreventive si anticancerigene.

Extractul de ghimbir este bogat in gingeroli si shogaoli care exprima printre alte actiuni benefice (actiune antiinflamatorie, antifungica, antimicobacteriana) si proprietati anticancerigene. Astfel, in cancerul de ca urinara indus de nitrozamine la soareci Swiss masculi, ghimbirul s-a dovedit negenotoxic - nedeterminand leziuni la nivelul ADN .



Extractul apos din rizomi de ghimbir inhiba semnificatidezvoltarea tumorilor mamare spontane la soareci SHN virgini a4a.
Acest produs natural este mult folosit in Japonia avand efect benefic asupra sanatatii. 6-gingerolul, un fenol natural prezent in te si unul din componentele majore ale ghimbirului proaspat, are efect antioxidant, protejand celulele de stresul oxidativ. Mai mult, induce moartea promielocitelor leucemice HL-60 determinand fragmentarea ADN si inhibarea expresiei Bcl-2. Se sugereaza ca acest efect inhibitor ar putea contribui la apoptoza indusa de 6-gingerol .

Celulele LS180 de carcinom uman de colon au fost expuse printre altele la extracte de ghimbir, dovedindu-se ca acestea au cea mai puternica capacitate de a induce expresia genelor citocromului P450 (CYP1A2, CYP3A4 si MOR1), de a induce apoptoza celulelor leucemice si de a inhiba carcinogeneza colonului indusa de 1,2-dimetilhidrazina a6,7a.
Carcinogeneza uroteliala indusa chimic la sobolani este stopata prin administrarea in dieta a extractului de ghimbir. Numarul leziunilor uroteliale (hiperplazice si neoplazice) este semnificatimai redus, sugerand faptul ca ghimbirul exercita un efect protector in carcinogeneza uroteliala indusa chimic la sobolani .






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor