mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Cimbrul

Cimbrul







Thymus vulgaris = cimbru, lamaioasa


Satureja hortensis = cimbrul de gradina

Thymus serpyllum = cimbrisor, cimbrul ciobanului


Fam. Labiatae


Planta condimentara, originara din sudul Europei, cultita in prezent pe tot globul.
Cimbrul de gradina (Satureja hortensis) este ta anuala, cimbrul (Thymus vulgaris) si cimbrisorul (Thymus. serpyllum) sunt te perene. Florile au culoare violeta si parfum foarte aromat.

Partile aeriene ale cimbrului contin flavonoide si 0,5-2% ulei esential. Compozitia uleiului volatil riaza, insa timolul, cineolul si borneolul sunt intotdeauna prezente.



Uleiul volatil de cimbru de camp este recomandat in afectiuni cardiosculare, ale sistemului digestiv, zona zoster (badijonare, mixtat cu busuioc si rozmarin), afectiuni ale cailor respiratorii si pulmonare, astenie.
Infuzia este utila in amenoree, amigdalita, angina pectorala, astm bronsic (calmeaza spasmele si tusea astmatica), colite, hepatita, abcese dentare (gargara).



Are proprietati antiinflamatorii, antiseptice, diuretice, expectorante, analgezice si vermifuge.
Cercetatorii brazilieni au investigat recent efectul uleiului esential obtinut din Thymus vulgaris asupra cresterii si ultrastructurii diverselor forme de dezvoltare ale protozoarului Trypanosoma cruzi. Culturi de epimastigote si trypomastigote (stadii in dezvoltarea parazitului) din sangele periferic au fost incubate timp de 24 ore cu diferite concentratii de ulei esential si cu timol, principalul constituent al cimbrului. S-a constatat ca atat uleiul esential de cimbru cat si timolul inhiba cresterea mastigotelor si trypomastigotelor, insa timolul este mai eficient fata de Trypanosoma cruzi, acesta fiind principalul constituent chimic responsabil de activitatea trypanocida.



Studiile au aratat ca extractele de cimbru (Thymus vulgaris), rozmarin (Rosmarinus officinalis) si salvie (Salvia officinalis) exercita in vitro o puternica actiune antivirala fata de Herpes simplex virus tipul 1 (HSV-l), tipul 2 (HSV-2) si o tulpina HSV-2 rezistenta la Acyclovir. Pentru identificarrea modului de actiune antivirala, extractele au fost adaugate celulelor infectate cu virusuri in diferite stadii de infectie. Rezultatele obtinute au indicat faptul ca extractele afecteaza virusurile herpetice inaintea fazei de adsorbtie, neand nici un efect supra replicarii virale intracelulare. Acest lucru ofera sansa utilizarii extractelor din tele mai sus mentionate in aplicatiile topice terapeutice impotri infectiilor herpetice recurente.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor