Experiementele de laborator au pus in lumina faptul ca succinatul de alfa-tocoferil produce reversia unor celule canceroase in celule normale si inhiba cresterea unor celule canceroase. Alte forme de tamina E, cum ar fi alfa-tocoferolul, acetatul alfa-tocoferil, nicotinatul de alfa-tocoferil, in doze asemanatoare, au fost ineficiente. Totusi exista celule canceroase rezistente la succinat de alfa-tocorefil, iar motivele rezistentei lor nu sunt cunoscute. Gradul si tipul eficientei depinde de forma cancerului si de forma taminei E administrate.
In tratamente clinice recente, au fost folosite doze ridicate de alfa-tocoferol pentru tratarea neuroblastomului uman devenit imun la agentii terapeutici clasici. Statisticile arata ca 50% dintre pacienti au manifestat partiale ameliorari ale cancerului.
Trebuie sa aratam ca alfa-tocoferolul folosit poate sa nu fi fost cea mai puternica dintre formele taminei E. Avand in vedere ca pacientii in cauza erau bolna in faza terminala, care fusesera supusi tuturor formelor de tratament clasic, rezultatele de mai sus pot fi considerate incurajatoare. Trebuiesc intreprinse alte studii clinice si preclinice cu succinat de alfa-tocoferil.
Alte studii clinice au demonstrat ca administrarea unor doze mari de tamina E este eficienta in alte afectiuni, cum ar fi mastita cistica de tip cronic (cea mai benigna forma de tumoare a sanului). Totusi, unele studii nu au reusit sa confirme rezultatele de mai sus. Vitamina E contribuie, de asemenea, la regresii in leukoplakii orale, la om. In studiile de itor asupra taminei E, vor trebui avute in vedere urmatoarele:
a. tipul de tamina E, in conditiile in care succinatul de alfa-tocoferil este cel mai activ tip de tamina E b. in cazul taminei E, celulele prefera sa asimileze forme naturale (forme d)
c. doze si scheme de tratament cu 800 u.i. in doua prize.
Din cauza prezentei unor celule diverse in cancere, si deoarece taminele A, C si E au moduri de actiune diferite, poate sa fie mai eficienta combinarea acestora. Totusi, nu s-au efectuat teste umane pentru confirmarea acestei conceptii.
Intr-un recent studiu pe om, combinatia taminelor A, C si E a redus rata proliferarii celulelor in mucoasa colonului (mucoasa care captuseste colonul).