Cantitati mici de seleniu sunt absolut necesare bunei sanatati, iar dintre minerale, doar seleniul s-a dovedit a avea un rol in prevenirea cancerului. Datele extrem de limitate pritoare la subiectii umani tind sa confime efectele anticancerigene ale seleniului.
Cuprins:
Cum previne seleniul cancerul? |
sus |
Ca şi vitamina E, seleniul, īn combinaţie cu glutation-peroxidaza activează ca antioxidant şi īntăreşte sistemul imunodefensiv al organismului. Astfel, multe din efectele carenţei de vitamina E pot fi combătute de seleniu. Unele teste de laborator au arătat că o combinare a seleniului cu vitamina E este mai eficientă decāt administrarea lor separat.
Metalele care blochează acţiunea seleniului |
sus |
Unele metale, cum ar fi plumbul, cadmiul, arsenicul, mercurul, argintul, blochează acţiunea seleniului.
Se consideră, īn mod obişnuit, că administrarea zilnică de zinc īn doze mari este bună pentru menţinerea sănătăţii, dar concepţia poate să nu fie tocmai corectă pentru prevenirea cancerului. Experimentele de laborator au arătat că aceste doze de zinc blochează activitatea seleniului. De aceea se impune atenţie īn administrarea excesivă a unor cantităţi de zinc ce depăşesc 20 miligrame īn total, pe zi, provenite din alimentaţie sau suplimente, īn acelaşi timp cu administrarea de seleniu.
Nutrienţi ce sporesc necesarul de seleniu |
sus |
Regimurile alimentare bogate īn proteine şi grăsimi nesaturate măresc nevoile de seleniu ale organismului, după cum s-a demonstrat.
Conform studiilor, spre a obţine optima protecţie contra cancerului prin seleniu, este necesară adoptarea unei diete cu nivel scăzut al metalelor ce īmpiedică acţiunea seleniului şi care să conţină doze rezonabile (nu excesive) de zinc, proteine şi grăsimi nesaturate.
Cum alegem suplimentele de seleniu |
sus |
Preparatele cu seleniu din comerţ conţin forma anorganică a seleniului (selenit de sodiu) şi diverşi compuşi organici ai seleniului. S-a constatat că uneori selenitul de sodiu nu este absorbit īn mod adecvat, īn timp ce seleniul organic (inclusiv seleniul din drojdii) este asimilat foarte bine. De aceea, se consideră că, pentru consumul uman, este preferabil seleniul organic.
Cāt de mult seleniu trebuie să luăm şi cāt de des? |
sus |
Dozele optime de seleniu pentru beneficiul sănătăţii sunt necunoscute. Doza medie de seleniu administrată prin alimentaţie este de 125-150 micrograme pe zi. DZR de seleniu pentru adulţi este de 55-70 micrograme pe zi. Doze de aproximativ 250-300 micrograme zilnic, dobāndite prin alimentaţie şi suplimente sunt considerate eficiente pentru prevenirea cancerului. Pentru o persoană care consumă zilnic 125-300 micrograme, un surplus de 100 micrograme de seleniu nu produce efecte secundare.
Riscurile administrării de seleniu |
sus |
Conform studiilor pe animale, 2-3 micrograme per gram de aliment consumat (de douăzeci-treizeci de ori doza zilnică recomandabilă, DZR) pe zi poate provoca efecte secundare. Marja de siguranţă pentru seleniu este īngustă. O doză zilnică de peste 500 micrograme poate fi toxică pentru om.