mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dietoterapie
Index » Plante medicinale » Dietoterapie
» Oenoterapia - vinul ca agent terapeutic

Oenoterapia - vinul ca agent terapeutic







Oenoterapia - respectiv tratamentul diverselor afectiuni cu ajutorul nului, in special al nului rosu - a reprezentat secole de-a randul un mijloc de baza al terapeuticii clasice. Nu intamplator, medicul englez contemporan Chauney Leake se straduieste de ani de zile sa reine aceasta practica terapeutica traditionala, insistand in primul rand asupra rtutilor nutritive si regorante ale nului. Prin fierul foarte asimilabil pe care il contine, nul contribuie substantial la combaterea starilor anemice, stimuland in acelasi timp fortele de aparare ale organismului.
Marele chimist, microbiolog si imunolog francez al secolului al XlX-lea Louis Pasteur afirma ca Vinul este bautura cea mai sanatoasa si cea mai igienica". Vinul a fost considerat ca reprezentand primul drog, respectiv primul medicament recunoscut de om, si din acest motiv i s-a pastrat de-a lungul veacurilor un respect aproape mistic. Puritatea si naturaletea sa ii garantau eficacitatea,si nu se facea nici o concesie producatorilor din acest punct de vedere.


Pe langa proprietatile nutritive si regorante, nului ii mai sunt proprii si certe rtuti diuretice, tranchilizante, euforizante si vasodilatatoare. in aceeasi masura, trebuie reliefate proprietatile nului de stimulare a digestiei si a apetitului, de anihilare a supararilor si grijilor, de toni-fiere a trupului si a spiritului.

Toate aceste calitati se reflecta, de altfel, in simbolistica ce rene nului in majoritatea traditiilor, unde el este asociat cu sangele; datorita culorii sale si caracterului sau de esenta de ta, si in speta de esenta de ta-de-e, a fost considerat drept o bautura de leac.In oenoterapie, respectarea dozei este factorul esential : Vinul face adevarate miracole daca stim a-l indica si in special a-l doza", sustine reputatul oenolog britanic dr. Harry Dunlop.In ultimele decenii ale secolului XX, rusologii canadieni au completat lista proprietatilor terapeutice ale nului cu inca una, avand un caracter cu totul inedit, si anume actiunea antirala a acestuia, demonstrand pe cale experimentala, in cadrul celebrului Bureau of Microbial Hazards, ca rusurile de poliomielita, de herpes simplu, ca si diversele rusuri enterice, care produc boli ale intestinului, sunt neutralizate atunci cand sunt introduse in n pur sau chiar in n diluat.

Cercetatorii canadieni au mai demonstrat ca nul rosu este, din acest punct de vedere, mai activ decat cel alb, si aceasta datorita continutului mai bogat al primului in tanin si in fenoli polimerati. Avand in vedere proprietatile terapeutice ale nului, medicul oenolog francez J. Maury a scris sectiunea ingrijiti-va sanatatea prin n, in care recomanda nurile cele mai potrite pentru ndecarea sau ameliorarea diverselor afectiuni, cu respectarea riguroasa a indicatiilor, contraindicatiilor si a dozei, ca in cazul tuturor medicamentelor. Pentru adultii normopon-derali se recomanda 1-2 pahare de n pe zi, consumate fractionat si cu regularitate.
Anumiti constituenti ai nului rosu (procyanidinele) intarzie aparitia aterosclerozei. Dupa cum au demonstrat cercetarile in domeniu, sunt doua cai prin care acesti produsi isi exercita actiunea lor benefica asupra arterelor, si anume:

- Prima dintre ele tine de faptul ca procyanidinele potenteaza actiunea taminei C, prezenta in n, tamina ce accelereaza epurarea colesterolului sangn, contracarand astfel constituirea acelei rugini biologice", pe baza careia apare ateroscleroza.
- Cea de-a doua cale prin care procyanidinele isi exercita actiunea lor benefica, protectoare, tine de faptul ca acesti constituenti biologici ai nului rosu influenteaza si permeabilitatea arterelor si arteriolelor.
Rugina biologica" nu isi face aparitia daca unul din peretii arterei sau arteriolei nu prezinta o permeabilitate crescuta, care sa faciliteze patrunderea in peretele vascular a macromoleculelor lipoproteice, ce inlesnesc aparitia unor protuberante in jurul carora se formeaza placile ateromatoase. Mecanismul biochimic care sta la baza acestei actiuni tine de faptul ca procyanidinele inhiba enzima ce mijloceste producerea exagerata de hista-mina, aceasta contribuind la cresterea permeabilitatii vasculare.



Vinul poate fi un elixir" si un bun aliment-medi-cament, insa el poate deveni si unul dintre periculosii dusmani ai sanatatii; totul depinde de modul si de cantitatea in care este consumat.
Printre efectele cele mai nocive, datorate consumului excesiv de alcool, se pot mentiona urmatoarele :
- Intoxicatia etilica cronica.
- Actiunea excitanta a nului asupra sistemului nervos, manifestata prin agitatie, logoree, irascibilitate si agresitate.
- Tulburari cardiovasculare (creste tensiunea arteriala, pulsul, apar aritmii cardiace severe, insuficienta cardiaca).
- Actiunea iritanta asupra mucoasei gastrice si intestinale.
- Intoxicarea ficatului si a pancreasului, instalarea lenta a insuficientei functionale a acestora.
- Influentarea temperaturii corpului.

Studii internationale aprofundate, efectuate in 18 tari, au relevat actiunea benefica a nului asupra sistemului cardiovascular; astfel, in tari ca Franta si Italia, mari consumatoare de n, procentul afectiunilor cardiovasculare este mult mai mic decat in alte tari, cum sunt Austria sau Germania, in care consumul anual de n pe cap de locuitor este mai redus.
Dr. Arcadie Percek, care a scris numeroase articole referitoare la proprietatile terapeutice ale nului, intitula unul dintre acestea Misterul paradoxului francez". Cu toate ca francezii mananca in mod traditional mai mult si mai gras decat alte popoare, au cele mai sanatoase inimi din Europa. Misterul paradoxului francez tine de faptul ca francezii consuma in mod frecvent, la masa, in special n rosu sau negru, care s-a constatat ca are efecte hipocolesterolemiante.

Vinul contine cantitati apreciabile de glucide, tamine (A, B1 B2, PP), minerale (calciu, fosfor, zinc, magneziu, siliciu, sodiu, potasiu), care ii confera proprietatile nutritive, stimulative, reminerali-zante, digestive, de calmare a anxietatii si de eliminare a inhibitiilor.
Profesorul german dr. Klaus Jung a efectuat o serie de studii asupra calitatilor nului, afirmand ca un pahar de n natural pe zi protejeaza inima, prene reumatismul si boala Alzheimer, datorita faptului ca nul provoaca inmultirea enzimelor din sange, care neutralizeaza substantele toxice, cunoscute sub denumirea de radicali liberi", implicate in procesul de distrugere a celulelor sanatoase. in plus, nul stimuleaza actitatea celulelor responsabile de solidificarea oaselor, reducand astfel riscul osteoporozei.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai