mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dietoterapie
Index » Plante medicinale » Dietoterapie
» Dietoterapia - principii generale

Dietoterapia - principii generale







Dietoterapia este terapia naturala prin care se pot trata diferite afectiuni, cu ajutorul unor regimuri alimentare speciale, bazate pe unele alimente ce au, pe langa proprietati nutritive, si proprietati terapeutice, motiv pentru care sunt denumite alimente-medicament.
Cei dintai care au descoperit ca alimentele au si proprietati terapeutice au fost chinezii, care, in vechiul lor tratat de medicina intitulat Nei King, scris cu mii de ani in urma, spuneau : "Primele si cu aderat medicamente sunt alimentele".
Hipocrat (460-377 i.Hr.), celebru medic grec, supranumit "parintele medicinei", a pus bazele medicinei rationale. Terapeutica lui se bazeaza in primul rand pe indicatii de regim alimentar si afirma urmatoarele : "Alimentele voastre sa fie medicamente, iar medicamentele voastre sa fie alimente".
Prozatorul si poetul iluminist englez Jonathan Swift spunea la randul sau: "Cei mai buni medici din lume sunt medicul dieta, medicul liniste si medicul voiosie".



Regimul alimentar are un rol deosebit de important in viata oricarei persoane, intrucat influenteaza in mod direct proportional gradul de sanatate. Cercetatorii americani au descoperit in legume si fructe sase substante bioactive, care pot ajuta organismul uman sa lupte cu orice boala printr-o alimentatie corecta. Hrana de fiecare zi trebuie sa fie bine pregatita, pentru a fi usor asimilata de organism, oferindu-i acestuia energia necesara si o buna stare de sanatate.
Dietoterapia sau terapia dietetica are ca scop ameliorarea sau vindecarea diferitelor stari patologice prin adoptarea unor reguli si a unor regimuri alimentare cat mai sanatoase.
Principalele reguli alimentare sunt urmatoarele:

- Sa se manance de 2-3 ori pe zi, sa nu se consume alte alimente intre mesele principale decat fructe proaspete.
- Sa se evite mesele abundente, care supraincarca stomacul, produc indigestie si necesita un consum sporit de energie.
- Se aleg de preferinta mancaruri usoare, cat mai simplu pregatite, din fructe, legume si cereale (grau, secara, orz, oz).
- Se recomanda ca inainte de fiecare masa sa se consume fructe proaspete.
- Se vor evita excesul de sare, de condimente, alimentele conserte si cele afumate.
Se limita consumul de dulciuri, sucuri indulcite cu zahar, produsele zaharoase, intrucat sunt o sursa de dereglare a proceselor meolice si, implicit, de aparitie a numeroase afectiuni. Consumul excesiv de dulciuri obliga pancreasul si organismul in ansamblul sau la un mare efort meolic, predispunand la boli ca diabetul sau ateroscleroza.

in ceea ce priveste consumul de carne se recomanda in mod special pestele si carnea alba de pui. Se vor evita pe cat posibil mezelurile, care contin multa sare, consernti, aditivi alimentari, dar sunt sarace in vitamine.
Daca nu sunt interdictii medicale, consumul moderat de alcool are efecte benefice, astfel 1-2 pahare de vin natural pe zi (in special vin rosu) constituie o sursa de vitamine, minerale si antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire celulara. Sa se evite excesul de grasimi, intrucat acestea ingreuneaza procesul de digestie, insa nu este indicata o prire totala a organismului, deoarece ele au un rol important in procesul meolic. Se recomanda a se folosi cu preponderenta uleiul de masline, de soia, din germeni de porumb sau de grau, dar si uleiul de floarea-soarelui, extras prin presare la rece.

Cantitatea de alimente care se consuma zilnic trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi necesarul organismului privind cresterea, mentinerea sau regenerarea tesuturilor si organelor, precum si pentru furnizarea de energie. O alimentatie adecta este aceea care ii asigura fiintei umane posibilitatea de a sustine corect cate functii de baza, si anume: cresterea, activitatea mentala, reproducerea, activitatea fizica, pastrarea greutatii normale la rsta adulta. Alimentatia zilnica trebuie sa fie cat mai riata in compozitia sa, astfel incat sa ofere organismului toate substantele de care acesta are nevoie: hidrati de carbon (glucide), grasimi (lipide), proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, apa, fibre vegetale.
Omul modern trebuie sa aiba in vedere respectarea unor principii alimentare corecte, intrucat sanatatea lui este fundamental legata de alimentatie. Prin insusirea corecta a dietoterapiei, omul poate contribui la mentinerea corpului intr-o stare buna de sanatate si la prevenirea aparitiei bolilor.

O alimentatie sanatoasa respecta modelul piramidei dietei echilibrate.
Cerealele, pastele fainoase, painea integrala, orezul trebuie sa reprezinte alimentele principale ale fiecarei mese, continutul lor bogat in fibre vegetale, proteine, vitamine, substante minerale asigurand o nutritie sanatoasa si o digestie buna. Legumele si fructele sunt principala sursa de vitamine, minerale si oligoelemente. Vitaminele A, C, E si seleniul au puternice actiuni antioxidante, apara organismul impotri imbolnavirilor, neutralizeaza produ-sii toxici (radicalii liberi) si stimuleaza sistemul imunitar.

Se recomanda ca in fiecare sezon sa se consume fructele si legumele specifice; in sezonul de iarna, sursa principala de vitamine o constituie merele, citricele, bananele, morcovii, sfecla rosie, rza, cartofii, ceapa si usturoiul.
Laptele si produsele lactate sunt surse de proteine, vitamine si minerale, dar contin si grasimi animale, de aceea trebuie consumate cu moderatie.In ceea ce priveste consumul de carne, se recomanda in special carnea de pui si pestele, care sunt de preferat fata de carnea de porc, ce contine multe grasimi. Pestele are putine toxine, multe saruri minerale si este mai usor digerabil. Dintre oleaginoase se recomanda in special soia, bogata in proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine.
Alimentele din rful piramidei, grasimile si dulciurile, trebuie consumate in cantitatea cea mai mica; se vor evita pe cat este posibil zaharul, prajiturile, untul, margarina si produsele zaharoase rafinate.

Pentru pastrarea sanatatii, omul trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, axata pe proteine usoare (lapte, oua, peste), salate de cruditati, fructe, sucuri naturale. Modul in care combinam alimentele este esential pentru meolism si pentru prevenirea bolilor.
Cele mai bune combinatii alimentare sunt:
PROTEINE LEGUME
(carne de pasare, peste, (rza, rosiile, vinetele,


branzeturi, oua, soia) conopida, ardeii) HIDRATI DE - LEGUME
CARBON (dovlecei, telina,
(orez, cereale, paste morcovi, patrunjel) fainoase, cartofi)Intr-o dieta echilibrata se recomanda 20% proteine, o cantitate mare de hidrati de carbon si un minim de grasimi. Carnea se consuma numai cu salate de cruditati, fara cartofi, orez sau macaroane.
Fructele contin vitamine, minerale, aminoacizi si 80-90% apa organica, and rolul de a curata corpul de toxine. Se recomanda sa fie consumate pe stomacul gol, fructele proaspete digerandu-se in 30 de minute.

Consumul corect al fructelor are ca efect o intinerire a organismului, care devine mai sanatos si mai plin de energie.
Dietoterapia beneficiaza la ora actuala de o baza stiintifica solida, ceea ce ii permite sa devina una dintre terapiile alternative cele mai folosite, intrucat favorizeaza dezintoxicarea organismului si intarirea sistemului imuni-tar. Cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harrd (Boston, Massachusetts), recunoscuti drept cei mai renumiti din lume in domeniul nutritiei, au dat publicitatii rezultatele a doua studii devenite celebre. Echipa de cercetatori a fost formata din 120.000 de membri, atat medici, cat si cadre medii, care au urmarit mai mult de doua decenii starea de sanatate corelata cu alimentatia.

Coordonata de dr. Walter Willett si colaboratorii sai, cercetarea a condus la concluzii clare, pe baza carora s-au redactat mai multe recomandari privind modul sanatos de alimentatie, in consonanta cu conditiile in care traieste omul modern.
Cercetari recente de laborator demonstreaza ca gandirea, puterea de concentrare si creativitatea pot fi stimulate printr-o alimentatie corecta.In dietoterapie se pot da multiple exemple de regimuri alimentare, iar majoritatea lor se bazeaza pe legume si fructe proaspete, cereale, sucuri naturale. Exista doua acceptiuni generale ale termenului de dietoterapie:
- Dietoterapia simptomatica, urmarind inlaturarea sau ameliorarea simptomelor caracteristice anumitor afectiuni.
- Dietoterapia de fond, care are drept scop evitarea sau inlaturarea cauzelor ce conduc la aparitia bolilor.
In general, in formele acute de boala se foloseste mai ales dietoterapia simptomatica, iar in bolile cronice, de lunga durata, in care exista o perturbare mai profunda a structurilor functionale ale organismului, se foloseste dietoterapia de fond. In ceea ce priveste relatia cu medicina alopata, dietoterapia foloseste diagnosticele acesteia ca punct de plecare, nu exclude nici una din metodele moderne de investigatie si diagnostic, ci le completeaza cu un diagnostic propriu, in care multe din simptomele considerate neesentiale de catre medicii alopati sunt luate in considerare, interpretate din perspecti organismului ca un intreg si eluate conform propriei conceptii despre sanatate si boala.
Concepte fundamentale in dietoterapie:
1. Primul concept fundamental in dietoterapia naturala este cel de "intoxicare". Termenul desemneaza toate perturbarile meolice aparute ca urmare a mostenirii genetice, a stilului de viata si de alimentatie, a neres-pectarii ciclurilor biologice sau ca o consecinta a tratarii incomplete a unor boli.

2. Al doilea concept fundamental este cel de "dezintoxicare" sau de purificare. Diferite afectiuni apar ca urmare a unei intoxicari cu produse meolice reziduale, iar simptomele bolilor semnifica lupta organismului de a localiza aceste toxine si de a le elimina. 3. Al treilea concept fundamental al dietoterapiei este "reincarcarea" energetica si nutriti, pe cale respiratorie si printr-un anumit regim de viata si de alimentatie.
Dieta de reincarcare trebuie, pe de o parte, sa continue eliminarea regulata a toxinelor, iar pe de alta parte, sa ofere organismului cantitatea de substante nutritive (proteine, lipide, glucide) si de meolizare (vitamine, enzime, minerale), astfel ca acesta sa nu se reintoxice. In acelasi timp, alimentatia trebuie sa-i ofere organismului o rezer energetica suficient de mare pentru a se realiza fortificarea acestuia.

Majoritatea alimentelor moderne sunt poluate de insecticide, ingrasaminte chimice, coloranti, consernti, aro-matizanti, antioxidanti sintetici, iar multe dintre ele, folosite in cantitati mari, sunt obtinute prin diferite procedee tehnologice (de exemplu, zaharul, margarina, uleiul rafinat s.a.).
Specialistii in domeniul dietoterapiei recomanda evitarea produselor alimentare conserte si a celor colorate, aromatizate, indulcite cu aditivi alimentari sintetici (E-uri), care pot avea efecte secundare nedorite sau chiar grave asupra organismului uman.
Utilizarea abuzi a ingrasamintelor chimice, a erbici-delor si a pesticidelor pentru a obtine cantitati de legume si de fructe tot mai mari si intr-un timp mai scurt conduce la deprecierea lor calitati. Multe afectiuni, cum ar fi cele cardiosculare, ale aparatului digestiv, reumatice, tumorale, meolice, se datoresc in mare parte unei alimentatii necorespunzatoare.
In perioada actuala, tot mai multi cercetatori in domeniul dietoterapiei incearca sa readuca in actualitate principiile stravechi privind alimentatia sanatoasa a omului, care si-au dovedit labilitatea de-a lungul mileniilor.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai